Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,059 $

PSZ: idén 4800 pedagógus hiányzik az oktatásból, ám ez sokkal rosszabb is lehet jövőre

A szervezet elnöke szerint nemcsak a béremelés, hanem a pedagógusok presztízsének növelése jelenthet megoldást a kialakult helyzetre.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az RTL Klub Reggeli című műsorában a tanárhiányról és a sztrájk-tervekről is beszélt, miközben kiemelte, jelenleg 4800 tanár hiányzik az oktatásból, ám ez a szám jövőre 6000 is lehet.

Elmondása szerint az elmúlt években mindvégig jelezték, hogy ebből nagy baj lesz a későbbiekben, hiszen már korábban is nyilvánvaló volt, hogy a pedagógushiány jelentős fennakadásokat okozhat az oktatás terén. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

„Mintegy 16.000 kolléga hiányzik a rendszerből, őket már nem lehet lehelyettesíteni, tehát elakadás, probléma biztos lesz. Tudunk olyat, hogy egy történelemtanár tanította a fizikát egész éven keresztül” – mondta.

A PSZ elnöke szerint az, hogy egy évben pontosan hány pedagógus hiányzik az oktatásból, jól mutatja a nyugdíjba vonulók, és a két év gyakornoki státusz után pályán maradók száma (ez évek óta 2000-2300 között mozog), ám ezt rést lehetetlen betölteni, mert ennyien nem jelentkeznek a tanárszakokra.

Úgy véli, a helyettesítések, csoportösszevonások és óraelmaradások az oktatás minőségének romlását, valamint a diákok továbbtanulási lehetőségeit is befolyásolja, amelyre nemcsak a béremelés, hanem a pedagógusok presztízsének növelése jelenthet megoldást – írta a Telex.

A kormány tervei alapján 2028-ig emelik meg uniós pénzből a pedagógusok bérét, amellyel elérnék a más diplomás szakmák fizetésének 80 százalékát, Szabó pedig hozzátette, jelenleg egy pályakezdő tanár bruttó 312 ezret keres, ami 14 évig biztosan nem emelkedik, „ezért nincs itt senki”.

Állítása szerint „pont a politika az, ami nem megfelelő kommunikációval nagyon sokat árt a pedagógusoknak”, a sztrájkok ügyében pedig annyit mondott, elképzelhetőnek tartja, hogy az idei tanévben is folytatódnak, bár ennek ügyében még folynak a tárgyalások.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.