Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,45 Ft
Euró
400,94 Ft
Font
479,18 Ft
Bitcoin
63,574 $

Navracsics szerint meg lehet egyezni az Európai Unióval a pénzekről

A miniszter szerint az Uniónak a legfontosabb, hogy garanciákat kapjanak. 

...svg content...Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél Karácsony Gergely budapesti fõpolgármesterrel tartott találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon a Miniszterelnöki Hivatal Akadémia utcai székházának Tükörtermében 2022. július 11-én. Navracsics Tibor "kapcsolatteremtõ találkozón" látta vendégül a fõpolgármestert. MTI/Kovács Attila
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A vasárnapi Heti Napló vendége Navracsics Tibor, az ATV pedig közölt már részleteket a beszélgetésből, amelyből kiderült, hogy nincs áthidalhatatlan ellentét a kormány és az Unió álláspontja között. 

„Alapvetően a tárgyalásoknak a témája nem az általános magyarországi politikai kontextus volt. Sokkal inkább az, hogy a magyar kormány hogyan tudja felmutatni azokat a garanciákat, amely Brüsszel számára vagy a Bizottság számára megnyugtatóvá teszi az uniós források felhasználását” – magyarázta a területfejlesztési miniszter. Soron kívül Kövér László szerint Gyurcsány Ferenc magának épített fel „gyűlöletből ácsolt pódiumot”

Navracsics szerint nem áthidalhatatlanok az álláspontok, és Magyarország tárgyalási pozícióját az sem ingathatja meg, ha állami vezetők unióellenes kijelentéseket tesznek, azonban hozzátette, hogy a megküldött konkrét törvényjavaslatokat alaposan mérlegelte a kormány, de szerinte azok nem csorbítják a kabinet tekintélyét.

„Nehéz döntés volt. Hogy presztízsveszteséget jelent-e? Azt mondanám, hogy nem, mert akkor valószínűleg nem fogadtuk volna el. Voltak ugyanakkor közötte olyanok, amelyek nehéz döntések voltak” – jelentette ki. 

Idézik Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, aki emlékeztetett, hogy az események két szálon futnak, és az egyik Varga Judit igazságügyi miniszterhez tartozik, aki a hét elején bejelentette, hogy időben megküldték a válaszokat.

„A bizottságot egyfajta politikai aktorként kellene meggyőzni, ezeket a tárgyalásokat pedig az Orbán Viktor által elképzelten jó viszonyokkal és kapcsolatokkal rendelkező Navracsics Tibor folytatja. Ez két külön folyamat, látszólag összefügg, és természetesen nem zárható ki, hogy valóban van a bizottság oldalán van összefüggés a két dolog között, de ez akkor is külön eljárásokat jelent” – magyarázta Lattmann.