Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,95 Ft
Euró
385,23 Ft
Font
451,18 Ft
Bitcoin
69,755 $

Üzemanyagot szállíthatott az orosz hadseregnek, vizsgálat indul a TotalEnergies ellen

A tisztviselő szerint mihamarabb tisztázni kell, hogy a vállalat akarva vagy akaratlanul megkerülte-e az EU-s szankciókat.

...svg content...Fotó: A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértője szerint megoldhatónak tűnik az orosz kőolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna. MTI/EPA/Filip Singer
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Le Monde megállapításai szerint egy olajipari óriáscég, a TotalEnergies részt vehetett az orosz hadsereg üzemanyag-ellátásában, amellyel az EU-s szankciókat is megsérthette, így Clément Beaune francia közlekedési miniszter csütörtökön vizsgálatot indított az ügy feltárására.

A rendelkezésre álló információkból kiderül, miszerint a cég által kezelt gázmezőkön a kitermelt gázkondenzátum egy részét kerozinná alakították át, amelyet két, az ukrán határhoz közeli katonai bázisra szállítottak. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Az ott tárolt vadászgépeket tankolhatták meg a TotalEnergies által előállított üzemanyaggal, amelyek feltehetőleg részt vettek az ukrajnai bombázásokban, bár azt elég nehéz pontosan meghatározni, hogy mely csapásokról van szó.

A miniszter szerint ez egy rendkívül komoly ügy, amelyet mihamarabb tisztázni kell, hiszen a kérdés továbbra is az, hogy akarva vagy akaratlanul megkerülték-e a szankciókat, vagy eltérítették-e azt az energiát, amelyet egy vállalat – akár francia, akár nem – termelne.

Azt nem részletezte, hogy ki felelős a vizsgálat elvégzéséért, majd hozzátette, egyelőre nincs több információja az ügy kapcsán – derül ki a Politico beszámolójából.

A Terneftegaz, a TotalEnergies és az orosz Novatek cég közös vállalata a szibériai Termokarsztovojé gázmezőt tárja fel, emellett a TotalEnergies a Novatek 19,4 százalékát birtokolja, valamint a közös cégben is 51 százalékos részesedéssel bír.

A vállalat közleménye alapján a TotalEnergies nem üzemelteti a Terneftegaz erőműveit, amelyeket a Novatek munkatársai irányítanak, emellett nem vesz részt a Novatek döntéseiben azt illetően, hogy a gázkondenzátumokat milyen módon, illetve kinek értékesítik.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.