Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,00 Ft
Euró
387,02 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
66,272 $

Az USA titkos fegyverszállítmányokat küldhetett Ukrajnába

Egyes források szerint ATACMS rakétákat és Excalibur tüzérségi lövedékeket is eljuttathattak az országba.

...svg content...Fotó: Ukrán katonák pihennek a donyecki régióban tartott hadgyakorlat közben 2022. augusztus 22-én. MTI/AP/David Goldman
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Politico jelentése szerint Washingtonban több olyan pletyka is szárnyra kapott, miszerint az Egyesült Államok jóval több fegyvert szállíthatott le Ukrajnának, mint amennyit a kormány nyilvánosan bejelentett.

Mindezt a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője is alátámasztotta, amikor a múlt héten elmondta, hogy az USA HARM nagysebességű radarelhárító rakétákat juttatott el Ukrajnába anélkül, hogy ezt nyilvánosan megerősítette volna. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Később a Yahoo News is arról számolt be, hogy az ország az Ukrajnának leszállított fegyverei mellett ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat is adományozhatott, ám ha ez valóban igaz, akkor az teljesen ellentétes lenne a kormányzat jelentésével.

Egyes források szerint a múlt héten bejelentett új katonai segélycsomag Excalibur irányított tüzérségi lövedékeket is tartalmaz, amelyekről nem tettek külön említést a Pentagon közleményében – írta a TASS.

Egy napvilágot látott hivatalos dokumentum alapján az is kiderült, hogy a Kijevnek adományozott fegyverek „nem korlátozódnak” az értesítésben szereplő katonai eszközökre, bár a Politico is elismerte, hogy ezek az állítások egyelőre csak spekulációk.