Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,721 $

Március eleje óta nem volt ilyen drága a gáz Európában

A helyzeten a Gazprom leállásai sem segítenek.

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A gáz európai ára március 8. óta először emelkedett 3000 dollár fölé 1000 köbméterenként. Az emelkedés jelentős, a kereskedés kezdete óta mintegy 20%-os, a határidős gázárat még ennél is magasabban jegyezték.

A mostani drágulás leginkább az Északi Áramlaton keresztül történő szállítások leállítása miatt van, az oroszok szerint ugyanis elkerülhetetlen az egyetlen, még üzemelő kompresszor karbantartása – írta meg az orosz TASZSZ hírügynökség.

A háromnapos, tervezett felfüggesztés ismételten pánikot okozott az európai piacon. Ez pedig már nem az első eset az elmúlt hónapokban. A Gazprom július 25-én jelentette be a második kompresszor leállítását.

A Gazprom tájékoztatása szerint a munkálatok befejezését és az egység műszaki hibáinak megszűntetését követően a gázszállítások napi 33 millió köbméteres mennyiségben folytatódnak a korábbi tervek szerint.

Ezek a tervek ugyanakkor folyamatosan változnak, a második turbina leállása óta ugyanis az Északi Áramlat már csupán kapacitásának 20%-án üzemel, a jelenlegi helyzetet vizsgálva pedig előfordulhat, hogy a szükséges karbantartások miatt ezentúl többször lesz teljes leállás.

Jobb, ha mindenki felkészül, 500 forint lesz egy gombóc fagylalt idén nyáron

A változatosság kedvéért ismételten drágulásra kell készülni a süteményeknél, miközben a kakaó világpiaci ára rekordszintre emelkedett, egy gombóc fagylalt pedig legalább 500 forint lesz a nyáron.