Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,01 Ft
Euró
390,56 Ft
Font
457,19 Ft
Bitcoin
57,181 $

Putyin rakétahordozó hadihajói és egy tengeralattjáró is megjelent a Fekete-tengeren

Az oroszok látható módon növelték a létszámukat, és többek között egy tengeralattjáróval is megjelentek a Fekete-tengeren.

Fotó: A Csuvasia rakétahordozó hadihajó az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Oroszország jelentősen megnövelte a rakétahordozó hadihajók számát a Fekete-tengeren az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt – közölte Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban.

 A szóvivő szavai szerint most öt olyan hadihajó – köztük tengeralattjáró – van a Fekete-tengeren, amely Kalibr típusú robotrepülőgépekkel van felszerelve. „Amennyiben ma éjjel Kalibr-rakétákat vetnek be, az határozottan jelzi, hogy készek ezt a típusú fegyvert használni akkor is, ha drága és kevés van belőle” – fogalmazott Humenyuk. Kifejtette még, hogy az oroszok a Herszon és Mikolajiv irányába vonják össze erőiket, mivel utóbbi „a legyőzhetetlenség erődjének” bizonyult, amely nem teszi lehetővé számukra délen az előrehaladást, és ez „nagyon régóta kísérti őket”. Soron kívül Szigorított a kormány a testnevelés óra alóli felmentéseken

Az ukrán haditengerészet adatai szerint utoljára augusztus 1-jén rögzítettek öt orosz rakétahordozó hajót a Fekete-tengeren. Utána két-három tartózkodott ott, és csak augusztus elején nőtt négyre a számuk – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében jelezte: arra számítanak, hogy a jövő héten Oroszország valami „különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni”.

Közben Mikola Lukasuk, az ország keleti részében lévő dnyipropetrovszki régió megyei tanácsának elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők tüzet nyitottak a Zelenodolszk településre, aminek következtében az előzetes információk alapján hat polgári lakos sérült meg, köztük egy gyermek. „Az orosz megszálló csapatok továbbra is terrorizálják közösségeinket. Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet a Krivij Rih-i járásban lévő Zelenodolszkra” – írta a tanácselnök. Hozzátette: eddig annyit tudnak, hogy egy óvodában és több lakóépületben keletkeztek károk, az információkat még pontosítják.

Később Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó közölte, hogy a támadásban egy 59 éves nő életét vesztette. A sérült gyermek egy kilenc éves kisfiú. Mind a hat sérültet jelenleg kórházban ápolják, közülük egy súlyos állapotban van. A kormányzó értesülései szerint egy gyermekek számára létesített sportiskolában is károk keletkeztek.

Az ukrán vezérkar kora esti harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az orosz erők a nap folyamán részleges sikereket értek el a Donyeck megyei Avgyijivka irányában és délen. Közölték, hogy értesülésük szerint Oroszország az Ukrajnához közel eső lipecki, voronyezsi és belgorodi területei fölött augusztus 22-25. között részlegesen lezárja a légterét.

(MTI)