Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Több száz millió forintba kerülhetnek a vármegyés átnevezések

A várható költségek alapján a Momentum arra számít, a végösszeg az 1 milliárd forintot is eléri majd.

Fotó: A balassagyarmati Vármegyeháza az emlékhelyek napján, 2021. június 20-án. Balassagyarmat 1950-ig Nógrád vármegye székhelye volt, így az épület a város egykori közigazgatási szerepének mementója. Itt zajlott 1919. január 27-én az a közalkalmazotti gyűlés, amely a csehszlovák igazgatás kiépítésével szembeni ellenállás szimbolikus eseménye volt. A megszálló csapatok január 29-i kiveréséért a város a Civitas Fortissima címet kapta. A Nemzeti Örökség Intézete hatodik alkalommal rendezte meg az országos programsorozatot azzal a céllal, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket. MTI/Komka Péter
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az országgyűlés júliusi döntése alapján a megyéket vármegyékké, a kormánymegbízottakat pedig főispánná nevezik át, amely „a nemzeti összetartozás eszméjét, valamint közös történelmi emlékeink megőrzését is erősíti”, ez azonban jelentős költségekkel fog járni.

Az átnevezések miatt ugyanis a táblákat is le kell cserélni, amelyek darabonként akár 20 ezer forintba is kerülhetnek, a Magyar Közút pedig közel 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, így az összköltség akár 14-15 millió forintra is rúghat. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A vállalat sajtóosztálya szerint az ehhez köthető módosításokat az illetékes mérnökségek végezhetik el, bár azok ütemezéséről és költségeiről egyelőre nincs pontos adatuk, az viszont tény, hogy az átmatricázás egy sokkal olcsóbb lehetőséget jelenthetne.

Amikor 2 éve Csongrád-Csanád megye lett Csongrádból, a kormány 35 millió forintot különített el, amelyből a rendőrség 6,4 milliót, a katasztrófavédelem 1,6 milliót, míg a NAV 1,5 millió forintot kapott az átnevezéssel kapcsolatos költségek fedezésére.

Ha ezt az összeget 19 megyére vetítve nézzük, 665 millió forintos tétel jön ki végösszegként, kiemelve, hogy sok kicsiből könnyen összejöhet a nagy, ehhez pedig elég csak a legapróbb módosításokra gondolni – írta a Blikk.

Ha egyetlen megyében mindenkinek új névjegykártyát készíttetnek egy 150 fős munkahelyen, az körülbelül 600 ezer forint, emellett 20 darab bélyegző további 100 ezret jelenthet, egy cikk-cakk háttérfal sajtótájékoztatókhoz pedig szintén 100 ezer forintról indul.

További tízezreket emészthetnek fel mérettől függően az új autófeliratok, az épületen található táblacserék, és az informatikai átállás is, azonban a Momentum arra számít, a végső összeg akár az 1 milliárd forintot is elérheti.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.