Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,804 $

Szélsőséges iszlamisták ostromoltak meg egy szállodát, legalább 12 ember meghalt

A támadást magára vállaló al Shabaab csoport több mint tíz éve küzd a szomáliai kormány ellen, mert az iszlám jog szigorú értelmezésén alapuló saját uralmat akarnak létrehozni.

Fotó: Will Porada / Unsplash
Afrika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Eddig 12 ember veszítette életét Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután az al Shabaab fegyveresei támadást intéztek egy szálloda ellen; a kialakult ostromnak a hatóságok még mindig próbálnak véget vetni.

A támadók péntek este két autóbombával csaptak le a Hayat Hotelre, majd miután behatoltak a létesítménybe, elsütötték fegyvereiket, és átvették az irányítást az épület felett.

A titkosszolgálat egy tisztje arról nyilatkozott a Reutersnek, a 12 áldozat többségében a civilek közül került ki, a művelet pedig hamarosan a végéhez ér.

A szemtanúk arról számoltak be, hogy az éjszakát hangos robbanások rázták meg, amikor a kormányerők megpróbálták kiszorítani a szállodából a fegyvereseket. A harcok során az épület nagy része megsemmisült.

A dzsihadista nyilatkozatokat figyelő SITE Hírszerző Csoport fordítása szerint az al-Kaidához köthető al Shabaab csoport vállalta magára a támadást. Az al Shabaab több mint tíz éve küzd a szomáliai kormány megbuktatásáért, ugyanis az iszlám jog szigorú értelmezésén alapuló saját uralmat kíván létrehozni.

A Hayat Hotel népszerű helyszínnek számít a törvényhozók és más kormányzati tisztviselők körében, arról azonban nem érkezett információ, hogy bármelyikük is az épületben tartózkodott volna az ostrom kitörése idején.

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.

Az Xbox állítólag már javában dolgozik a következő Fallout-játékon

Ők is tisztában vannak azzal, hogy a Prime Video sorozatának elsöprő sikere rengeteg embert megmozgatott, és azzal is, hogy a videójátékok rajongói már nagyon régóta várják a folytatást.