Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,17 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,467 $

Egyre veszélyesebb manővereket hajt végre a kínai légierő a Dél-kínai-tengernél

Aggasztó jelenségről számolt be az amerikai haditengerészet Hetedik Flottájának parancsnoka a keddi nap folyamán.

Kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegõben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/Hszinhua
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Karl Thomas beszámolója szerint ugyanis a kínai hadsereg egyre több „veszélyes” elfogó műveletet hajt végre, magyarán egyre több alkalommal tessékel úgy ki katonai repülőket a Dél-kínai-tenger térségéből, hogy az veszélybe sodorja a pilóták életét.

Májusban volt erre az egyik legékesebb példa, amikor egy kínai vadászgép a Királyi Ausztrál Légierő P-8-as felderítőgépét tessékelte ki a vitatott státuszú tenger légteréből, ami nem kis felháborodást váltott ki Ausztráliában. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Karl Thomas pedig felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az esetek egyre többször fordulnak elő, ami azért aggasztó, mert ha valami egy ilyen akció során félresikerül, annak komolyan negatív következményei lehetnek – idézte a CNBC.

„A tengeri vonalak nyitva tartása az amerikai haditengerészet első és legfontosabb feladata. A tengeri vonalak a gazdaságunk vérkeringése, létfontosságúak ahhoz, hogy a gazdaságunk működni tudjon”

Az ENSZ különböző becslései szerint a globális kereskedelem 80 százaléka tengeren zajlott az elmúlt évek során, ezen belül is a Dél-kínai-tenger az egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalnak tekinthető.

A tenger azonban komoly területi viták tárgya, a nemzetközi tengeri jog ugyanis pontosan meghatározza, kinek mely szelete járna a víznek, Peking azonban szinte az egész tengerre igényt formált – természetesen geopolitikai okokból.