Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,82 Ft
Euró
394,75 Ft
Font
471,82 Ft
Bitcoin
63,579 $

NAV: hiába nincs forgalmijuk a robogósoknak, őket is megilleti a hatósági áras üzemanyag

Már egy ideje problémát jelent, hogy a robogósok piaci áron kapják az üzemanyagot, mindezt csak azért, mert nincsen forgalmijuk. A NAV pedig végül most jelezte, hogy nekik is jár a kedvezményes árú üzemanyag.

...svg content...Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, egyre több robogós panaszkodott már annak kapcsán, hogy július 30-a óta csak piaci áron adnak nekik üzemanyagot. Ennek háttere, hogy mivel a robogóknak nincs forgalmi engedélye, nyilvánvalóan nem is tudják bemutatni a benzinkúton, azonban hiába viszik az adásvételi szerződést, és a kgfb-igazolást, nem kapják meg az üzemanyagot 480 forintos literenkénti áron.

Az RTL Híradó is foglalkozott a témával csütörtöki adásában, a riportban pedig a Mol közölte, hogy a forgalmi engedély nélküli robogókba is ugyanúgy lehet hatósági áron tankolni. Soron kívül Orbán Viktor szerint hazánk a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni

Végül pedig megérkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) válasza is a 24.hu megkeresésére, mely tökéletesen szembe megy a vidéki robogósok beszámolóival: a NAV a idézte a tankolásról szóló törvény alkalmazásáról szóló kormányrendelet idevágó részét, mely szerint

Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha

  • külföldi rendszámú jármű,
  • vagy nem természetes személy üzemelteti a járművet (a taxik kivételével),
  • vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A NAV közlése szerint a közúti forgalomban részt vevő, de forgalmi engedéllyel nem rendelkező robogók (segédmotoros kerékpárok) esetében nem értékelhető az érintett személyek hátrányára, hogy a forgalmi engedély – mint teljesíthetetlen feltétel – hiányában nem állapítható meg az üzemben tartó személye. Magyarul a robogósok is tankolhatnak 480 forintos literenkénti áron, a NAV pedig hozzátette, mindez a rendszámmal rendelkező nagyrobogókra is érvényes.