Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

A volt pénzügyminiszter szerint a háború csak lökést adott a megugró inflációnak, és rámutatott, csak az Európai Unióból érkező eurómilliárdokkal hárítható el az államcsőd.

Fotó: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Szabadság és Reform Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél az Áldás vagy átok? A magyarországi gazdasági és pénzügyi stabilizáció 20. évfordulója címû, a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány által szervezett konferencián Budapesten, a Benczúr Hotelben 2015. március 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Belpolitika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Bokros Lajos sötét képet festett a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről, és rámutatott, hogy a 16, 27 és 32 évvel ezelőtti elődjéhez hasonlóan a kormánynak újra számolnia kell az államcsőd lehetőségével.

A róla elnevezett 1995-ös csomagról nyilatkozva elmondta, szerinte az becsületes ajánlat volt a magyar népnek, mert elmondták az embereknek, mire készülhetnek.

Bokros kifejtette, szerinte az akkori gazdaságpolitikai és monetáris kiigazítás helyrehozta az országot, a mostani kormány azonban maga okozta a válságot, amit látszatintézkedésekkel próbál orvosolni.

A volt pénzügyminiszter hozzátette, lényeges körülmény, hogy 1996-ban Magyarország még nem volt az EU-tagja, így az ország nem részesült a mostanihoz hasonló pénzbeli és más támogatásokban.

Bokros szerint az infláció és államadósság elszabadulásáért az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája a felelős, nem pedig a háború; az Ukrajna és Oroszország között februárban kirobbanó konfliktus csak lökést adott a megugró inflációnak.

Hozzátette, 2008-hoz hasonlóan most is fennáll az államcsőd lehetősége, amit csak az Európai Uniótól érkező eurómilliárdokkal lehet elhárítani – olvasható a Napi cikkében.

Bokros a rezsicsökkentést sem üdvözölte, amit káros, a gazdaságot romboló intézkedésnek nevezett, ami nem ösztönöz takarékosságra. Szerinte a rászorulókat kellene csak támogatni, a benzinárstopot pedig fel kellene számolni, jelenleg ugyanis csak a hiány és a feketepiac erősödik miatta.

A kata-szigorítás ellenben a volt pénzügyminiszter szerint is jó döntés volt, mert korábban jelentős réteg kapott felmentést a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.