Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

Az Energoatom vezetője követeli, hogy a zaporizzsjai atomerőmű környéke legyen „harcmentes övezet”

Az ukrán atomenergetikai vállalat vezetője azt is követeli, hogy küldjenek békefenntartó csapatokat az erőműhöz.

Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője hétfő reggel azt követelte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű környékét tegyék „harcmentes övezetté”, továbbá egy békefenntartó csapatot is akar az atomerőműhöz.

A Guardian jelentése szerint az Energoatom vezetője az ukrán televízióban jelentette be követeléseit, miután Ukrajna és Oroszország egymást vádolja az erőművet ért támadás miatt. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

A helyzet egyre szövevényesebb, mivel mindkét fél a másikat okolja az atomerőművet ért csapás miatt, így érdemes mindkét fél állításait fenntartásokkal kezelni az ügyben.

Az Energoatom hivatalos Telegram-csatornáján is posztolt, melyben azzal vádolta Oroszországot, hogy körbeaknázták az erőmű területét. A posztban Valerij Vasziljev orosz vezérőrnagyot idézik, Oroszország sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetőjét, aki az Energoatom értesülései szerint kijelentette, hogy:

„Aknákat helyeztünk el a zaporizzsjai atomerőmű minden fontos létesítményében, és ezt nem is titkoljuk az ellenség elől. Figyelmeztettük őket: az ellenség pontosan tudja, hogy az erőmű vagy orosz kézbe kerül, vagy senkié nem lesz.”