Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,921 $

Kína nagy hatótávolságú tüzérségi éleslövészetet hajtott végre a Tajvani-szorosban

Kína maga jelentette be az éleslövészeti gyakorlatot, amivel csak tovább nőhet a feszültség a két ázsiai ország között.

...svg content...Fotó: A kínai díszõrség tagjai menetelnek a pekingi repülõtéren Donald Trump amerikai elnök és neje, Melania Trump érkezése elõtt 2017. november 8-án. Trump tizenkét napos ázsiai körútja során látogat Kínába. (MTI/EPApool/Thomas Peter)
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy ideje igen rossz a viszony Kína és Tajvan között, de a kínai hadsereg továbbra sem rohanta le a szigetet. Kína nem tűri el, hogy a vitájukba bármelyik külföldi ország is beleavatkozzon, márpedig az USA szerintük pontosan ezt teszi.

Ezen a héten az USA gépe Tajvanban is látogatást tett, és 25 éve nem volt példa arra, hogy egy ilyen magas rangú tisztviselő, mint a házelnök Pelosi megjelenjen a tajvani szigeten. Kína többször figyelmeztette az USA-t, hogy ne szálljanak le Tajvanban, mert annak súlyos következményei lesznek. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Pelosi csak egy napot töltött el Tajvanban, ahol az elnökséggel tárgyalt, mely sokkal inkább diplomáciai jellegű volt, megmutatván Kínának, hogy az USA önálló döntéseket hoz, és még Kína sem befolyásolhatja őket.

Kína válaszul az utóbbi idők legnagyobb hadgyakorlatát hajtja végre Tajvan körül, amivel jelenleg körbevették a fő szigetet. A kínai hadsereg éles lőszert is használ, amit a tajvani kormány teljes mértékben elítél.

Tajvan ugyan nem akar eszkalációt, megjegyezte, készek megvédeni magukat, a szuverenitásukat, amiből nem engednek. Mindeközben az USA egyik repülőgép-hordózója a térségben hajózik, és figyeli az eseményeket.

A The Guardian arról ír, hogy a kínai állami média beszámolója szerint Peking nagy hatótávolságú tüzérségi éleslövészetet hajtott végre a Tajvani-szorosban. Ennek kapcsán megjegyezték, hogy elérték a várt eredményeket a szoros keleti oldalán.

A kínai Global Times szerint a lövéseket csütörtökön 13 óra körül adták le a célpontokra. Tajvan továbbra is csak figyeli az eseményeket, adatokat, információkat gyűjt, semmiféle támadásról nincs szó, de már növelték a védelmi készültségüket.