Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,19 Ft
Euró
390,60 Ft
Font
457,35 Ft
Bitcoin
60,875 $

Tajvan reagál Kína hadgyakorlatára, szoros kapcsolatban áll az USA-val

Feszült pillanatok ezek, mert a legkisebb szikra is hatalmas tüzet generálhat Kína és Tajvan között, miközben az USA szövetségesként tekint a tajvani kormányra.

Fotó: A tajvani hadsereg különleges alakulatának egyik tagja hadgyakorlaton vesz részt Hukou település közelében 2022. március 25-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Tajvan reagál Kína hadgyakorlatára, az USA-val is kapcsolatban állnak
Feszült pillanatok ezek, mert a legkisebb szikra is hatalmas tüzet generálhat Kína és Tajvan között, miközben az USA szövetségesként tekint a tajvani kormányra.

Kína nem egyszer jelezte, komoly következménye lesz annak, ha az USA gépe leszáll Pelosival a fedélzetén Tajvanban. A Fehér Ház túlzónak minősítette a kínaiak reakcióját, és a terveknek megfelelően leszálltak a tajvani repülőtéren.

Kína válaszol nagyszabású hadgyakorlatot tart Tajvan körül, gyakorlatilag teljesen körbevéve ezzel a fő szigetet. Jelentős létszámmal van jelen a kínai hadsereg,amit már Peking is megerősített, miszerint folyamatban vannak a hadgyakorlatok.

Tajvan mindeközben közölte, megerősíti az önvédelmi képességeit, és szorosan együttműködik az USA-val, valamint azokkal az országokkal, akik hasonlóan gondolkodnak a helyzetről, mint ők. A tajvani kormány szintén elismerte, hogy Kína már a helyszínen van, és hadgyakorlatot fognak tartani.

A The Guardian arról számolt be, hogy két azonosítatlan repülőgép tűnt fel Tajvan körül. Az egyiknek nem volt hívójele, és a déli partoknál körözött egy olyan területen, mely egybeesik a Népi Felszabadító Hadsereget gyakorlózónájával.

A másik repülőgép az észlelés óta eltűnt, de ennek a gépnek volt azonosítója (FFAB123). A keleti oldalról közelített Tajvan körül, majd eltűnt a radarról. Egy tajvani pilóta szerint a második gép valószínűleg egy Seahawk volt, míg a hívójel nélküli repülő egy Poseidon P-8-as, mindkettő valószínűsíthető módon amerikai gépek.