Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Tajvan vadászgépekkel válaszolt a határsértő kínai repülőknek

Oda-vissza megy az üzengetés, nem túl megnyugtató a helyzet.

Fotó: Twenty20 | Illusztráció
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Vadászgépekkel ellenőrzik a Tajvani-szoros légterét, miután 27 kínai harci repülő közül 22 átlépte annak közös határvonalát. Tajvan továbbá közölte, hogy rakétavédelmi rendszereket telepítettek az úgynevezett légvédelmi azonosító övezetbe.

Ennek célja a kínai tevékenységek megfigyelése és ellenőrzése, mely várhatóan a további napokban is okozhat feszültségeket a két fél között. A kínaiak Nancy Pelosinak, az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének érkezését követően „válaszlépéseket” ígértek Tajvannak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A szigetországba 25 évvel ezelőtt érkezett utoljára ennyire magas rangú amerikai vezető, Kína pedig provokációnak véli az esetet, mely miatt hadgyakorlatokba kezdett, behívta a pekingi amerikai nagykövetet, illetve leállította a Tajvanról érkező mezőgazdasági termékek importját.

Nancy Pelosi azóta már elhagyta a szigetországot, de távozása előtt leszögezte, hogy nem hagyják magára Tajvant. Kína mindeközben várhatóan tovább fokozza majd a politikai és katonai nyomást – írta meg a CNA.

A mostani kínai bevetésen 16 kínai Szu-30-as vadászgép és 11 más repülőgép vett részt – közölte a tajvani védelmi minisztérium. Az akció azért is példaértékű, mivel általában mindkét fél messze elkerüli azokat a zónákat, melyek már légtérsértésnek számítanak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.