Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Megváltozik a Sprite ikonikus zöld csomagolása, de a környezetvédők szerint ez nem elég

A színes műanyag sokkal kevésbé újrahasznosítható, mint az átlátszó verzió, a Greenpeace szerint azonban a Coca-Colának inkább arra kellene törekednie, hogy egyáltalán ne használjon egyszer használatos műanyagot.

Fotó: Gift Habeshaw / Unsplash
Észak-Amerika

Czinder Tímea

Szerkesztő

Több mint 60 év után új korszak veszi kezdetét, augusztus 1-től ugyanis Észak-Amerikában eltűnik a boltok polcairól az ikonikus zöld palackban kínált Sprite üdítőital, a gyártó ugyanis könnyebben újrahasznosítható átlátszó műanyagba tölti a citromos-lime üdítőt ezután.

A Coca-Cola szerint az átlátszó palackok többször újrahasznosíthatók, a színes műanyagot ugyanis általában ruhák és szőnyegek gyártása során használják fel, hogy megakadályozzák az átlátszó műanyag elszíneződését, a szín eltávolításával azonban hatékonyabbá válik az újrafeldolgozás. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A környezetvédelmi csoportok azonban nem elégedettek, szerintük ugyanis nem a szín, hanem az anyag a probléma, az üdítőital ugyanis ahogyan eddig is, ezután is egyszer használatos műanyagpalackba fog kerülni – derül ki az NPR cikkéből.

„A Coca-Cola közelmúltbeli bejelentése egy újabb kirívó zöldmosási kísérlet a világ egyik legrosszabb műanyagszennyezőjétől”

– kommentálta Kate Melges, a Greenpeace műanyagprojektjének vezetője.

Az Ellen MacArthur Alapítvány 2019-es adatai szerint a Coca-Cola több mint 100 milliárd műanyagpalackot gyárt évente, ezzel pedig a világ legnagyobb egyszer használatos műanyaghulladék termelőinek egyike.

A PET-palackok ugyan könnyűek, biztonságosak és újrahasznosíthatók, de a többi műanyaghoz hasonlóan a lebomlása több száz évig tart, mégis csupán a PET-műanyagok 29 százalékát hasznosítják újra az Egyesült Államokban.

A Coca-Cola korábban számos a fenntarthatóságra vonatkozó ígéretet tett, többek között azt, hogy növeli az újrahasznosítható csomagolások arányát – amely 2025-re eléri a 100 százalékot -, valamint az újrahasznosított csomagolóanyagok felhasználását is a jelenlegi 23 százalékról 50 százalékra emeli 2030-ra.

Az átlátszó Sprite palackokat először tavaly mutatták be az Egyesült Államok néhány régiójában, de több eredetileg zöld műanyagban árusított üdítőital is átlátszó palackba kerül ezután,mi több, a cég saját palackozott vizét, a Danasit is teljes egészében újrahasznosított műanyagból készült csomagolásban fogják árusítani.

A Coca-Cola azt állítja, célkitűzései közé tartozik, hogy 2030-ra italainak 25 százalékát újrafelhasználható vagy visszaváltható kiszerelésben adják el, a környezetvédelmi szervezetek – mint a Greenpeace és az Oceana – azonban felszólították a vállalatot, hogy hagyjon fel az egyszer használatos műanyagok használatával, és át az újratölthető palackok gyártására.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.