Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,62 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
60,312 $

Rekord: egyre több magyar költözik az agglomerációba

A szakértő szerint ennek hátterében az otthonteremtési támogatások és az árváltozások is állhatnak.

Fotó: Twenty20
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A KSH adatai szerint három évtizedes rekordot döntött a magyarországi költözések száma tavaly, ugyanis 307 ezren változtattak lakhelyet egy éven belül, amely az előző évhez képest 16 százalékos növekedésnek számít.

A belföldi költözés fellendüléséhez valószínűleg az otthonteremtési támogatások is jelentősen hozzájárultak, az adatok pedig arra utalnak, hogy a Dél-Dunántúlon és az ország keleti részén is jellemző az elvándorlás, miközben tovább emelkedett a Budapestet elhagyók száma. Soron kívül Úgy tűnik, mégsem épül új kínai autógyár Magyarországon

Tavaly közel 44 ezren költöztek el a fővárosból, a legtöbben Pest megyébe, ugyanakkor a Budapestre költözők száma is negyedével nőtt 2020-hoz viszonyítva, ahová tavaly költöztek a legtöbben, ha a 2001-es adatokat nézzük – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből költöznek a fővárosba, amely a vidéki városok népességének csökkenéséhez vezetett (-6921 fő), azonban a községek száma mintegy 17 ezerrel gyarapodott 2021-ben.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ez a kettősség az ingatlanpiaci forgalomban és az árak változásában is tetten érhető, a községek lélekszámának emelkedése pedig a falusi csokhoz is köthető, amely által világossá vált, hogy egyre jellemzőbb az agglomeráció térnyerése.

Majd hozzátette, Veszprém és Somogy megyébe is Budapestről költöztek a legtöbben, az újépítésű lakások jelentős száma és a home office népszerűsége pedig továbbra is vonzóvá teszi a Balaton partját.

Videón a Bayern München és a Real Madrid fordulatos BL elődöntője

A Bayern München és a Real Madrid végül nem bírt egymással a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén Münchenben.