Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,581 $

Elemző: formálódóban az új Hidegháború, Afrikáért küzd Oroszország és a Nyugat

William Gumede, a Democracy Works nevű demokráciáért küzdő alapítvány elemzője szerint egyértelműen kezdenek látszani az első jelei az új Hidegháborúnak.

...svg content...Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz (b) és Demeke Mekonnen Haszen etióp külügyminiszter az addisz-abebai tárgyalásait követõ sajtóértekezleten 2022. július 27-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Orosz, francia és amerikai vezető politikusok is gyakran megfordultak az elmúlt hónapok során Afrikában annak érdekében, hogy támogatást nyerjenek az Ukrajnában zajló háború egyes oldalainak támogatására.

Egyes elemzők úgy látják, hogy a Hidegháború óta ez az egyik legnagyobb verseny, amelyet befolyásszerzésért indítottak a nagyhatalmak vezetői a kontinensen. Ez a verseny pedig úgy látszik, most indul csak be igazán. Soron kívül Donald Trump átlépett egy határt, szellemi fogyatékosnak nevezte Kamala Harrist

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök ezen a héten több különböző afrikai országba ellátogat. Bár deklaráltan nem ebből az okból, de mindkét politikus feltehetően megpróbálja győzködni az érintett országokat, hogy álljanak melléjük és ítéljék el a másik oldalt.

Samantha Power, az amerikai Nemzetközi Fejlődésért Ügynökség (USAID) vezetője a múlt héten Kenyába és Szomáliába látogatott, míg Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet Ghánába és Ugandába utazik a jövő héten.

„Az új Hidegháború kezd látszani Afrikában, a rivális oldalak megpróbálnak egymással szemben befolyást szerezni” – fogalmazott Gumede a Sky News beszámolója alapján, aki szerint a két oldal kampánya egészen magas fokozatba kapcsolt.

Lavrov például egyértelműen amellett érvelt több helyen, hogy a Nyugat jelenleg az ellensége, az ő felelősségük, hogy az élelmiszerárak emelkednek. A nyugati vezetők ezzel szemben a Kremlt vádolják azzal, hogy fegyverként használják az élelmiszert és gyarmatosító háborút vívnak.

Vlagyimir Putyin alatt egyébként Oroszország komoly befolyást próbált szerezni Afrikában, olyan barátságokat próbált megerősíteni, amik még a Szovjetunió alatt alakultak ki. Ismert tény az is például, hogy Líbiában, Maliban és a Közép-Afrikai Köztársaságban a zsoldosaik is megjelentek rendet teremteni.

Magyar Péter bejelentette, milyen esetben mond le a mentelmi jogáról

Ismét Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett egy levelet Magyar Péter, aki elárulta, mikor mond le a mentelmi jogáról.