Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,728 $

Kutató: Oroszország kaliberekkel olcsóbban valósíthatja meg a Hold-missziót, mint az USA

Az Egyesült Államok előzetes becslései szerint az ilyen típusú projekt költségei 4 milliárd dollár köré tehető.

Fotó: A Nemzetközi Ûrállomás (International Space Station, ISS) a Hold közelében, az egyesült államokbeli Washingtonból fotózva 2021. december 8-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Világűr

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az Orel űrhajó részvételével végrehajtott orosz Hold-misszió becsült költsége négyszer olcsóbb lesz, mint az amerikai Orion űrhajó hasonló vállalkozása – állítja egy orosz kutatóintézet.

„Az előzetes becslések szerint az Egyesült Államok ilyen típusú projektje körülbelül 4 milliárd dollárba kerül. Meg kell jegyezni, hogy az Orel űrhajó, szupernehéz Jeniszej rakétával hajtott négyfős legénységének hasonló küldetésére vonatkozó értékelések kimutatták, hogy a feladatot legalább négyszer olcsóbban lehet megvalósítani” – tudta meg a TASZSZ az Agat, az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz rakéta- és űripar fő gazdasági kutatóintézetének sajtószolgálatától. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

„Azt is el kell mondani, hogy az ilyen jellegű nagyszabású projektek megvalósítása más államokkal együttműködve, az optimális technológiai megoldásokat kiválasztva és a költségeket a résztvevők között elosztva lenne megvalósítható” – közölte az intézet.

Az Orel űrhajót az orosz Hold-programhoz fejlesztették ki. A kísérletek 2022-ben kezdődnek. Az első startot az Angara-A5 rakéta tetején az oroszországi Távol-Keleten található Vosztocsnij űrközpontból 2024 április-júniusában tervezik, a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) való dokkolást nem tervezik. 

Az űrhajó 2024-ben végrehajtja a második, pilóta nélküli repülést. Az előzetes tervek szerint csatlakozott volna a Nemzetközi Űrállomáshoz, azonban a hírek szerint Oroszország szakít a projekttel. Az Orel első emberes repülését 2025-re tervezik.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz főigazgatója április végén azt mondta a TASZSZ-nek, hogy az orosz űrvállalat 2030 után megvalósítja a Holdra irányuló repülésekhez szükséges szupernehéz hordozórakéta létrehozásának projektjét.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.

Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

A közösség összefogásának köszönhetően megtalálták a 13 éves, állami gondozásból szökött Norbertet, aki több mint egy hónapig élt az utcán.