Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,935 $

Foreign Policy: Oroszország jelentős offenzívát indíthat Odessza ellen 2023 elején

Amennyiben hinni lehet egy névtelenségét kérő nyugati tisztviselőnek, akkor idén még bőven nem lesz vége a háborúnak.

Füst száll fel a fekete-tengeri kikötõváros, Odessza felett egy orosz tüzérségi támadást követõen 2022. július 16-án. MTI/AP/Nina Lyashonok
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A Foreign Policy magazin egy névtelen nyugati tisztviselőre támaszkodva arról számolt be, hogy Oroszország jelentős offenzívát indíthat Odessza bevételére 2023 elején, hogy elvágja Ukrajnát a Fekete-tengertől – szemlézte a The New Voice of Ukraine.

„Az jelenleg a feltételezés, hogy egy nagyon súlyos orosz offenzívával néznek szembe a jövő évre nézve. Mindent meg kell tennünk, hogy nemcsak felszerelést, hanem frissen kiképzett embereket biztosítsunk nekik, hogy ennek ellen tudjanak állni”

Amerikai és európai tisztviselők is egyetértenek abban, hogy a Kreml a háború következő fázisára vonatkozóan Odesszát nézte ki magának, mint legfőbb stratégiai cél. Odessza elvesztése viszont óriási katasztrófa lenne Ukrajna és a világ számára is.

Amennyiben Odessza elesik, jelentősen csökkennek Ukrajna katonai kapacitásai, elveszti a tengerhez való hozzáférését, ráadásul Moszkva megszerezné az irányítást a globális élelmiszerellátás fontos központja felett.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Azt pedig már most látjuk, hogy a Kreml a gázhoz hasonlóan az élelmiszert is a világ zsarolására használja fel, ezért ezt minden erővel meg kell akadályozni, nemcsak Ukrajnának, hanem a civilizált világnak is ez elemi érdeke.

A magazin cikke szerint azonban Ukrajna könyörtelen ellenállása és a nyugati fegyverszállítmányok nagyon megnehezítik Oroszország dolgát és az is elképzelhető, hogy pont ezen tényezők miatt nem fogják tudni bevenni az ukrán tengerpartokat.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.