Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Ha ekkora fejlövés a brüsszeli szankciós politika, miért folytatják?

Immáron erősen adódik a kérdés, és úgy tűnik, ez a fajta politika erősen hozzájárult a súlyos energiahelyzethez.

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

„Markáns” részben az Európai Bizottságot tette felelőssé a súlyos energiahelyzet miatt a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője az M1 aktuális csatornán szerdán. Ha az Európai Bizottságon múlna, akkor az Európai Unió április óta nem vásárolna orosz gázt – mondta Hortay Olivér.

A szankciók erőteljes lebegtetése, a bevezetésük melletti érvelés, az Északi Áramlat 1 leállítása körüli bizottsági kommunikáció megemelte az energiaárakat – közölte az energia- és klímapolitika üzletág vezetője. Hozzátette, hogy ez Oroszországnak bevételt jelent, Európának pedig többletköltséget okoz. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Hortay Olivér méltánytalannak nevezte, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítenék egymást. Méltánytalan helyzetet eredményezne, ha a felelőtlenül gazdálkodó tagállamokat a felelősen gazdálkodóknak kötelezően el kellene látniuk gázzal – közölte.

Mindezt úgy, hogy az elmúlt hónapokban a felelőtlenül gazdálkodók gyakran támadták a felelősen gazdálkodó tagállamokat – fűzte hozzá. Hortay Olivér bírálta az Európai Bizottságnak azt a javaslatát is, hogy a tagállamok csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást jövő tavaszig.

Az unió nem írhatja elő egy tagállamnak, hogy mennyi energiát fogyasszon – mondta. Hortay Olivér elmondta: nyitott kérdés, hogy a bizottság meg tudja-e teremteni javaslatának jogi hátterét.

Senki nem hatalmazta fel az Európai Bizottságot arra, hogy megmondja az egyes tagállamoknak, mennyit fogyaszthatnak, illetve a gáztározók üzemeltetőinek, kinek értékesítsék a betárolt gázt – tette hozzá.

A bizottsági javaslat alapjaiban sértené a tagállamok szuverenitását – közölte Hortay Olivér. Kifogásolta, hogy a bizottság „központosítani igyekszik” a gázveszélyhelyzet esetén tett intézkedéseket. Az elmúlt évek tapasztalatai, közöttük a koronavírus elleni vakcina európai uniós központi beszerzései, azt mutatják, ha baj van, akkor a tagállamok elsősorban magukra számíthatnak – mondta a Századvég üzletágvezetője.

(MTI)

Minden várakozást felülmúlt a NASA új kommunikációs rendszere

226 millió kilométerről kaptak üzenetet az egyik szondájuktól.

Divat, pénzkidobás vagy tényleg hatékony a szemránckrém? Szakértők válaszolnak

A szemkörnyékápolók hatékonyságát illetően megosztóak a vélemények: van, aki imádja őket, míg más azt gondolja, hogy nem sok hasznuk van. Most szakértők mondták el, mit érdemes tudni ennek kapcsán.