Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Nyeli a pénzt Oroszország utolsó repülőgép-hordozója, ami még komoly fejfájást okozhat

Oroszország egyetlen repülőgép-hordozó hajója, a „Kuznyecov Admirális” még a Szovjetunió idejében kezdte el szelni a vizeket, azóta azonban csak egy pénznyelőnek bizonyult.

2017. január 6-án a Norvég Légierõ 333-as repülõszázada által közreadott légi felvétel az Admiral Kuznyecov repülõgép-hordozó cirkálóról Norvégia északi partjainál 2016. október 17-én. Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erõk vezérkari fõnöke 2017. január 6-án úgy nyilatkozott, hogy elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését. A konfliktusövezetet elsõként az Admiral Kuznyecov vezette, a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében tartózkodó hajókötelék hagyja el. (MTI/EPA/Norvég Légierõ 333-as repülõszázada)
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A múlt hónapban a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete (PLAN) hatalmas lépést tett afelé, hogy „repülőgép-hordozó nagyhatalommá” váljon, miután bemutatták a Type 003 hordozót. Ugyan nem nevezhető a legmodernebb technológiának, így is elég erős és segíthet Kínának, hogy az Indiai-Csendes-óceáni térségben egyeduralkodóvá váljanak a hordozók tekintetében.

Nem ez a helyzet Oroszországban, ahol a 19FortyFive szerint inkább lassan azon kellene elgondolkodni, hogy a Kremlnek el kell ismernie, ők egy szárazföldi hatalom és fel kellene adni a haditengerészeti ambíciókat. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A Kreml célját, miszerint egy mindenütt jelenlévő tengeri hatalom akarnak lenni, komolyan visszavetette az Ukrajna elleni népirtó háborújuk, mivel Törökország lezárta előttük a Fekete-tengert: így egy irányban sem tudnak hadihajókat küldeni.

Ráadásul az orosz haditengerészet zászlóshajóját, a Moszkvát egy szárazföldi hajótörő rakétával sikeresen elsüllyesztették az ukránok, amely komoly presztizsveszteség volt az oroszok számára. A Moszkva volt az oroszok legerősebb hajója a második világháború óta és bár senki sem gondolta, hogy elsüllyesztik, ez az esemény jól mutatja az orosz haditengerészet állapotát.

Ami viszont még ennél is jobban mutatja, az a Kuznyecov Admirális nevű repülőgép-hordozó körüli helyzet, amely technikailag 2018 óta van „ráncfelvarráson”, azonban most már komoly kételyek vannak afelől, hogy egyáltalán valaha újra üzembe lesz-e helyezve.

Nemrégiben ugyanis arról érkeztek beszámolók, hogy tovább lassult a repülőgép-hordozó felújítása, így leghamarabb 2024-ben tudják üzembe helyezni. Több orosz sajtóorgánum is jelentett a problémákról, amelyek eddig is csak tornyosultak a Kuznyecovval összefüggésben.

Már a ráncfelvarrás előtt sem volt jó hírneve a Kuznyecov Admirálisnak, nem egy alkalommal hibásodott meg maga a hajó vagy valamelyik felszerelése. 2015-ben egyszer annyira lerobbant, hogy úgy kellett odavontatni a kikötőbe, ráadásul több repülő sem tudott megfelelően landolni rajta korábban egy technika hiba miatt.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A ráncfelvarrás azt célozná, hogy modernizálják a hordozót, amelyet sorozatban sújtottak a problémák: 2018 novemberében például egy 70 tonnás úszódaru a hajó pilótafülkéjére zuhant, amelynek következtében egy munkás elhunyt és négy megsérült.

Alig több mint egy évvel később pedig egy hegesztési baleset során tűz ütött ki a gépházban, amelyben ketten elhunytak és további 14-en megsebesültek a tűz- és füstbelégzés miatt. Ráadásul a szárazdokk, amely létfontosságú volt a javításhoz, szintén megsérült egy áramszünet során, ami tovább késleltette a felújítást.

Ahogy az oroszoktól már jól megszokhattuk, a korrupció is jelentős hátráltatta a repülőgép-hordozó felújítását. 2021 márciusában például letartóztatták Jevgenyij Zsugyint, a Poljarnyijban található hajótelep vezetőjét, mert 45 millió rubelt sikkasztott el abból a pénzből, amelyet a Kuznyecov Admirális felújítására tettek félre.

Ugyan sosem osztottak meg erről pontos összeget, Oroszország egy vagyont költött már el a Hidegháború idején épített hajó modernizálására és még így is meglehetősen elavultnak tekinthető: míg valamennyi nyugati hordozóhajó gáz- vagy atommeghajtású, addig a Kuznyecov továbbra is gázolajat használ, amely miatt folyamatosan fekete füstöt ereget, ami már csak láthatósági szempontból sem ideális.

Kiindulva abból, hogy mennyi gond volt, van és feltehetően lesz is a Kuznyecov Admirálissal, a Kreml részéről is egyszerűbb lenne, ha inkább nem öntenék bele tovább a pénzt, hanem inkább másra fordítanák ezt az összeget – bár Ukrajna és Európa szempontjából ez a helyzet a legjobb, minél kevesebb pénzt fordítanak a tényleges képességekkel rendelkező haderőikre, annál kevesebb ukránt irtanak ki.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.