Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Özönlenek a diákok diákmunkára, működik a program

Sok fiatal döntött úgy, hogy csatlakozik a diákmunka programhoz, mely számos lehetőséget biztosít számukra.

...svg content...Fotó: Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. központi raktárában 2020. augusztus 3-án. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet. MTI/Illyés Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Már 16 ezer fiatal dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton az MTI-vel. A közleményben idézték Kutnyánszky Zsoltot, a TIM iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárát: „az idén bevezetett szja-mentességüknek köszönhetően a 25 év alattiaknak még inkább megéri a vakáció alatt munkát vállalniuk. A Nyári diákmunka program 2013 óta bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták szünidei foglalkoztatását. Az idei felhívásban mostanáig megkötött 3500 szerződés alapján 16 ezer fiatal dolgozik önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban több mint 1,7 milliárd forint állami hozzájárulással.”

A programban 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok foglalkoztatása támogatható. A fiatalok június közepe óta regisztrálhatnak az idei kiírásra, ezt eddig több mint 19 ezren tették meg. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Mostanáig 3560 munkaadótól 3885 kérelem érkezett be 17 736 diák foglalkoztatására több mint kétmilliárd forint támogatási igénnyel – tették hozzá.

A közlemény szerint ötből négy esetben önkormányzatok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért.

Már több mint háromezer diák szerezhet gyakorlati munkatapasztalatot a turizmus-vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, fagylaltozókban besegítve az idegenforgalmi főszezonban. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át – írták.

A tárca szerint a legtöbb munkáltatói kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be, a legtöbb megkötött szerződéssel Szabolcs-Szatmár-Bereg büszkélkedhet. Ezernél több támogatott fiatal dolgozik Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

A járási hivatalok folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, és biztosítják a bértámogatást a munkaadóknak. Az augusztus végéig tartó Nyári diákmunka program részletei a www.munka.hu oldalon olvashatók – áll a közleményben. Kutnyánszky Zsolt a közlemény szerint tudatta: „a kormány a Nyári diákmunka programban tavalyig több mint 242 ezer tanulót, hallgatót támogatott összesen közel 24 milliárd forinttal. Az idei kiírásra beérkezett igénylések máris meghaladják az eredeti, kétmilliárd forintos keretösszeget.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a múlt héten további közel egymilliárd forinttal emelte meg a rendelkezésre álló forrásmennyiséget. A kormány célja a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése. A 2010-es 56 százalékról már 74 százalékra tornáztuk fel a foglalkoztatási rátát, ezzel az európai sereghajtók közül az élvonalba törtünk előre. Az ún. legjobb munkavállalási korú népességben, a 25-54 éveseknél már 88 százalék fölötti a mutató. További tartalékok így a részmunkaidő és a távmunka elterjesztése mellett éppen a fiatalabb korosztályokban találhatók.”

(MTI)

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.