Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,36 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,203 $

Ukrajnában elfogott amerikai zsoldos: „egyetlen lövést sem adtam le”

Az amerikai katona reméli, hogy az, hogy valójában nem vett részt harci cselekményekben, befolyással lesz a büntetésére. 

Fotó: Megrongálódott lakóépület a hajnali orosz légi támadás után Kijevben 2022. június 26-án. MTI/AP
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség tett közzé egy videóinterjút, amelyben megszólalt az alabamai Tuscaloosából származó Alexander Drueke, akit az alabamai Hartselle-ből származó társa, Andy Huynh társaságában fogtak el az orosz erők Harkov közelében. 

Drueke azt mondta, hogy valójában egyetlen lövést sem adott le az ottani tartózkodása alatt, a harci tapasztalatai Ukrajnában csak arra a napra korlátozódtak, amikor elfogták Harkov mellett – írja a Sky News Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

„Egyetlen lövést sem adtam le. Remélem, hogy ez is szerepet fog játszani abban, hogy milyen büntetést kapok vagy nem kapok” – tette hozzá a zsoldos. 

A Kreml közölte, hogy nem zárja ki, hogy a két elfogott férfit halálra ítélik, ha bíróság elé állítják őket a donyecki népköztársaságok valamelyikében. 

A Kreml szóvivője, Peszkov azonban megerősítette azt, amit az oroszok már korábban hangoztattak: a két elfogott férfira nem vonatkoznak a genfi egyezmények, mivel zsoldosok voltak. 

Azonban nem kívánta kommentálni a bíróság munkáját, mondván, hogy nincs joguk beleszólni, de azt elmondta, hogy nem tudják, hol vannak a férfiak. 

Az elfogott amerikaiak hozzátartozóik szerint nem zsoldosok, áprilisban önkéntesként utaztak Ukrajnába, hogy segítsenek az orosz erők visszaszorításában.