Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,486 $

A kínai zéró covid rendelkezések még évekig érvényben maradhatnak

A hír hallatán Peking lakossága összerezzent, az állami cenzúra viszont villámgyorsan reagált.

Fotó: Twenty20
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

A kommunista párt tisztségviselőjének közleménye szerint a kötelező vizsgálatok és az utazási korlátozások a jövőben is folytatódnak, a zéró covid politika pedig akár a következő öt évben is érvényben maradhat.

A Kínai Kommunista Párt pekingi titkára által kiadott közlemény szövegben ez állt: „A következő öt évben Peking rendületlenül folytatja a járványmegelőzést és az ellenőrzéseket” – számolt be róla a The Guardian. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

A hír gyorsan elterjedt az állami médiában, több lap is átvette a nyilatkozat szövegét, melyből aztán hamarosan kivették az „öt évre” való utalást, de még a kapcsolódó hashtaget is törölték a Weibóról, ami lényegében a szigorúan ellenőrzött, kínai Facebooknak felel meg.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések továbbra is rendkívül szigorúak Kínában, annak ellenére is, hogy a világ többi részén mostanra a vírussal való „együttélés” lett az elfogadott. Hszi Csin-ping elnök ugyanakkor elvárja, hogy a gazdasági egyensúly ne boruljon fel a korlátozások miatt.

A civileket leginkább a kiszámíthatatlan rendeletek aggasztják, az eredeti közlemény pedig további bizonytalanságot szült a lakosság körében. Kínában ugyanakkor most éppen újra az enyhítés időszakát élik, Sanghajban a hatóságok a hétvégén arról számoltak be, hogy március óta először nem volt új megbetegedés.

Pekingben újraindulhat a jelenléti oktatás is, azonban a hirtelen korlátozások veszélye továbbra is fennáll, Sencsenben épp az előző héten zártak le egy városnegyedet, mivel megemelkedtek az igazolt esetszámok.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.