Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,921 $

„Putyinnal felesleges tárgyalni, mert nem egy államférfi, hanem egy bandita”

Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő orosz üzletember nyomatékos emlékeztetőt adott az európai vezetőknek.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én. MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Hodorkovszkij egykoron Oroszország egyik legnagyobb üzletembere volt, azonban ellentétbe került Putyinnal és végül el is kellett menekülnie az országból. Az üzletember azóta az egyik legismertebb kritikusa lett a Kremlnek és az egyik fő ellenzéki figura lett.

Amióta a Kreml megindította az inváziót, azóta számos európai vezető, köztük Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi, Karl Nehammer és Charles Michel is megpróbáltak tárgyalni Putyinnal, hogy álljon le, azonban minden próbálkozás sikertelen lett.

Ezen diplomáciai próbálkozásokat Volodimir Zelenszkij, Lengyelország és a balti államok is erősen kritizálták, most pedig Mihail Hodorkovszkij is beállt ebbe a sorba, aki szerint semmi értelme a Putyinnal való tárgyalásnak:

„Számos európai vezető még mindig hisz abban, hogy tudnak bármiről is tárgyalni Putyinnal anélkül, hogy saját erejüket tudnák demonstrálni és nem gyenge pozícióban vannak. Ez egy drámai hiba, ugyanis ő nem egy államférfi, mint ők, hanem egy bandita”

Hozzátette: és mit csinál egy bandita egy olyan helyzetben, amelyben saját magát erősnek érzi és arra próbálják kényszeríteni, hogy lépéseket tegyen feléjük? Meg fogja próbálni teljesen kivégezni az áldozatát.

Ennek ellenére a közelmúltban is elhangzott az európai vezetőktől és még Joe Bidentől is, hogy előbb-utóbb Ukrajnának is le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz és adott esetben bizonyos területeket át kell engednie Oroszországnak.

Ezzel azonban az a probléma, hogy amennyiben az oroszoknak területet engednek át, az étvágya nem fog csökkenni és már nem csak a Donbassz és a Krím-félsziget, hanem például Harkov és Zaporizzsja is a követelések között lesz.