Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,30 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,536 $

Egy lépés vissza: az USA legfelsőbb bírósága kiterjesztette a fegyverviselési jogot

New York államban eddig csak indokolt esetben lehetett könnyen elrejthető kézifegyvert viselni, ezt a törvényt semmisítették most meg.

Fotó: Mehaniq / Twenty20
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

A kilenc fős szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államok alkotmánybírósága – tagjai vélt pártszimpátiák mentén, 6:3 arányban szavaztak a New York államban is érvényes törvény megsemmisítéséről.

Clarence Thomas bíró indoklása szerint az, hogy „New York állam csak az önvédelemre irányuló, indokolt esetben ítéli oda a köztéren történő fegyverviselési engedélyt, sérti az alkotmányt”, azon belül is a második alkotmánymódosítást, amely minden amerikai polgár számára biztosítja a szabad fegyvertartás jogát. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

New York mellett féltucat másik tagállamban, köztük Kaliforniában, Hawaii szigetein és Rhode Islanden is hasonló törvények vannak érvényben, ezek azonban, a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésének értelmében, ugyancsak kihívások elé nézhetnek.

Mindeközben az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban, a héten szavazhatnak arról a törvényjavaslatról, amely jelentősen megreformálná a fegyvertartási jogot az országban.

A javaslatot az elmúlt hónapok számos tömeges lövöldözéseire reagálva, a szenátus tagjaiból alakult kétpárti, tízfős csoport dolgozta ki, s az előzetes felmérések szerint esély van arra, hogy a törvényjavaslat elegendő szavazatot kap és elfogadják.

MTI

Bemutatták a magyar olimpiai és paralimpiai csapat öltözékét

Hétfő este a Várkert Bazárban hullt le a lepel a magyar olimpiai és paralimpiai csapat párizsi öltözékéről.