Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Az USA ledöbbent, amikor Oroszország lehetséges kivégzésről beszélt az elfogott amerikaiak kapcsán

Az Egyesült Államok megdöbbentőnek tartja a Kreml szóvivőjének nyilatkozatát, aki nem tudja kizárni, hogy az elfogott amerikai zsoldosok nem kapnak halálbüntetést.

Fotó: John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora egy sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Házban 2022. június 15-én. MTI/AP/Patrick Semansky
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Két amerikait már biztosan elfogtak az oroszok, de egyelőre nem született ítélet az ügyükben. Ugyanakkor Oroszország megjegyezte, rájuk nem érvényes a genfi egyezmény, és felelniük kell az általuk elkövetett bűncselekményekért.

A Kreml szóvivője nem tagadta, a halálbüntetés is lehetséges a két amerikai esetében, nem zárható ki ez az opció. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) stratégiai kommunikációért felelős koordinátora megdöbbentőnek nevezte az oroszok nyilatkozatát, akik azzal vádolják a két amerikait, hogy zsoldosként csatlakoztak az ukrán csapatokhoz. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Az NSC vezetője azt mondta, igyekeznek minél több információt szerezni az ügyről, de a két amerikai jelenleg is fogságban van, várnak az ítéletükre. Ugyanakkor az amerikai tisztviselő nem volt hajlandó kommentálni Washington lehetséges lépéseit arra az esetre, ha a honfitársai valóban nem részesülhetnek a genfi egyezményben foglaltak szerinti védelemben.

Ennek kapcsán azt mondta, nem hiszi, hogy hasznos lenne hipotetikus fejtegetésekbe bocsátkozniuk. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy világossá tegyék, teljes mértékben megdöbbentő az a felvetés, hogy halálbüntetést kaphat a két amerikai.

Kirby szerint már a halálbüntetés puszta felvetése is riasztó, de mivel két brit és egy marokkói katona is ilyen súlyos büntetést kapott, adott esetben az amerikaiakra is hasonló sors várhat, függően a bűncselekmények súlyosságától.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, mielőtt bármi is történik, ki kell vizsgálni és bíróság elé állítani a két amerikait. A 39 éves Alexander Drueke-et és a 27 éves Andy Huynh Harkov közelében harcolt, amikor elfogták őket, azóta csak keveset tudni róluk.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.