Ezekkel az érvekkel magyarázzák a megugró élelmiszerárakat
Az Eurostat szerint Magyarországon a feldolgozatlan élelmiszerek árának növekedése a harmadik legmagasabb az EU-n belül.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert azzal kapcsolatosan kérdezte az RTL Híradó, mi az oka annak, hogy idehaza az átlagon felül drágulnak az élelmiszerek: „Ez nem az ársapka miatt van, ársapka nélkül még magasabb lenne az élelmiszer-infláció” – mondta.
„Az infláció is egyre jobban lefelé konyul, mert a bázishatások miatt minden évben nem történhet ugyanakkora emelkedés. Az ilyen indexeknek az összehasonlításával azért óvatosan kell bánni” – folytatta, arra a felvetésre pedig, hogy azért is lehet ennyire erős az emelkedés dinamikája, mert egy évvel ezelőtt jóval alacsonyabbak voltak a hazai árak, igenlően válaszolt.
Nagy szerint az áremelkedést az is befolyásolja, hogy Magyarországnak nincsen tengeri kikötője, Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig a sajtó szerepét is firtatta a drágulás kapcsán – írta meg az rtl.hu.
„Mindannyian tudjuk, hogy az inflációnak a fele várakozás, a másik fele pedig költségelem. A várakozás ágon pedig az önök felelőssége nem csekély, hogy ebben milyen üzeneteket sugallnak” – mondta Parragh.
Ezzel ellentétben a GKI Gazdaságkutató Intézet szerint a jelentős drágulás mögött a folyamatosan gyengülő forint, illetve a bérköltségek megugrása áll. „Ahhoz képest, hogy korábban mennyivel olcsóbb volt a magyar élelmiszer vagy a magyar vendéglátás, ma már azért többé-kevésbé fölzárkózott a nyugat-európai szinthez, de a kelet-európaiakhoz mindenképpen” – mondta Molnár László vezérigazgató.
A Pulzus Kutató kimutatása alapján az infláció hatására a magyarok eddig elsősorban spórolással reagáltak, a családok harmada pedig élelmiszerből is kevesebbet vásárol az áremelkedés miatt.