Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,96 Ft
Bitcoin
64,259 $

Hodorkovszkij: 4 forgatókönyv van a Putyin utáni időszakra, ebből 2 atomháborúval zárulhat

Mihail Hodorkovoszkij száműzetésben lévő orosz ellenzéki vezető kijelentette, amíg ez a rendszer marad Oroszországban, addig igazi béke nem lesz az európai kontinensen.

2015. június 4-én a svájci Interlakenben készített képen Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, az egykori Jukosz olajkonszern alapítója részt vesz a Svájci Gazdasági Fórumon (SEF). Egy orosz bíróság 2015. december 23-án elfogatóparancsot adott ki ajelenleg külföldön, nagyrészt Londonban élõ Hodorkovszkij ellen. Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság közleménye szerint december 11-én vádat emeltek a volt olajmágnás ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután Hodorkovszkij aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére. (MTI/EPA/Peter Schneider) *** Local Caption *** 51973984
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Hodorkovszkij a Telegramra írt üzenetében fogalmazott úgy, hogy sokkal több szükséges ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin távozzon a Kremlből és négy forgatókönyvet vázolt fel arra az esetre, ha ez megtörténik.

Az első forgatókönyv szerinte az, hogy a putyinista elitek maradnak hatalmon Putyin távozása ellenére, ebben az esetben viszont semmi nem fog változni, ugyanazt a birodalmi politikát fogják folytatni, mint a mostani elnök, ez pedig akár atomháborúhoz is vezethet. Soron kívül Így startolt el a forint hétfő reggel

Hodorkovszkij úgy véli, a második forgatókönyv az, hogy az Orosz Föderáció darabjaira hullik, ezáltal pedig „öt-hét atomállam” jön létre a területén, amelyek egymással is fognak küzdeni határkérdések miatt. Mivel atomfegyverrel rendelkező államokról lenne szó, ezért fennáll a veszélye, hogy egymás között atomháború robbanna ki, amely más országokat is belerántana.

A harmadik forgatókönyv szerint az „anti-putyinisták” valahogy felállítanak egy Egyesült Demokratikus Oroszországot, miután átveszik a hatalmat. Ebben az esetben Hodorkovzskij úgy véli, a Nyugat nem segítene ebben nekik.

A Nyugat alapvetően bizalmatlan Oroszországgal, ezért a Putyin-ellenes ellenzékben sem bíznának, ez pedig a politikus szerint ahhoz vezetne, hogy az új kormány fokozatosan kifarolna a demokratikus elkötelezettsége mögül és új ellenségeket keresne.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Hodorkovoszkij szerint a negyedik és egyben legkívánatosabb modell az lenne, hogy Oroszország amerikai mintára a föderalizmus irányába indul, dekoncentrálja a hatalmat és erősebb kezet ad a régiókat, agglomerációknak. Úgy véli, jelen esetben az önkormányzatoknak lehetne kiszervezni hatalmat, amely mindenkinek ideális lenne.

Az ellenzéki politikus kijelentette, ő a negyedik forgatókönyv támogatója, de egyik sem kockázatmentes, szerinte minden egyes forgatókönyv esetében fennáll a „weimarizálódás” veszélye, de talán a negyediknél a legkevésbé.

Hodorkovszkij emlékeztette az orosz társadalom Európa-barát részét, hogy Oroszország határain belül nagyon különböző államfelépítések vannak és lesznek Putyin után is, az európai jellegű agglomerációktól kezdve a „választási szultánságokig”, mely néha primitív nacionalizmuson alapszik.

Az ellenzéki politikusnak meggyőződése, hogy ha szovjet mintára próbálnák homogenizálni a társadalmat, annak csak szétesés lenne a vége, ugyanis az elnyomott részek ki akarnának szakadni, ha meg maradásra kényszerítik őket, az egy folyamatos feszültségi pont lesz.

Hodorkovszkij végezetül kihangsúlyozta, hogy hatalmas kockázatai lesznek az átalakulásnak, bármikor rosszabbra fordulhat a helyzet, például a szétesés esetében és nem elképzelhetetlen, hogy nagy árat kell fizetni ezért, akár vérrel.

Összefoglaló videó a Ferencváros 5-1-es győzelméről a Debrecen ellen

A Ferencváros végül 5-1-re győzte le a Debrecent az NB1 hétvégi fordulójában, ami egyúttal rekordot is hozott, mert egy csapat sem rúgott olyan sok gólt egy idény alatt, mint a Fradi.

Testvére helyett akart motoros vizsgát tenni, és ez még mind semmi

Rendőrségi ügy lett belőle, miután úgy döntött, a testvére helyett megy motoros vizsgára, de hamar lebuktak.

Súlyos baleset történt Baján, vonat elé hajtott egy kamion

Ezúttal egy kamionos okozott komoly fennakadást, amikor vonat elé hajtott, mely mintegy 200 méterre állt meg a vasúti átjárótól, de nem siklott ki.