Javul a helyzet, ám továbbra sem lélegezhetnek fel a vendéglősök
A legfrissebb statisztikából kiderül, hogy a január-áprilisi mérlegek 4 százalék csökkenésre utalnak a felszolgált ételeket, italokat nézve.
A rendelkezésre álló adatok szerint 2020 áprilisa volt a legnagyobb visszaesés a vendéglősök számára, amelyért a járványhelyzet okolható, majd 2022-re csaknem teljes egészében sikerült feltornászni a számokat, azonban még most sincs teljes rend.
A blokkk.com kereskedelmi szakblog szerint a január-áprilisi mérlegek 4 százalék elmaradást mutatnak a felszolgált adagokat, italokat nézve, miközben a drágulás és a munkaerőhiány is tovább nehezíti az iparág szereplőinek helyzetét.
Ellenben a nyári hónapok ígéretesnek tűnnek, mivel a külhoni drágulás és a gyenge forint mellett úgy tűnik, hogy itthon a legkifizetődőbb nyaralni, valamint abban bíznak, hogy külföldi turistákból sem lesz hiány, továbbá a fesztiválozás is jócskán hozni szokott a konyhára.
A vendéglőkben a július-augusztus számít csúcsidőszaknak, ám az továbbra is kérdéses, hogy a visszaépülő piaci rezsiköltség hogyan befolyásolja majd a helyzetüket, a mikrovállalkozás vendéglátókat leszámítva.
Az áprilisi hónapokat elnézve, a járványidőszak legrázósabb időszakán vannak túl a vendéglátósok, amelyet a vendégek növekvő fogyasztása rázott helyre, azonban 2020 negyedik hónapjában a piacuk háromnegyedét bukták – írta a Napi.hu.
A következő két évben sikerült ismét a magasba törniük, ám 2022 áprilisát nézve továbbra is mínuszban vannak a járvány előtti szinthez képest, bár az elmaradás mértéke csekély, mondhatni elhanyagolható, amelyet a brutális drágulás húz vissza valamelyest.