Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,078 $

Robotokat szállítanak Ukrajnába a britek, rengeteget életet menthetnek meg

Ukrajna továbbra is kap védelmi eszközöket a Nyugattól, ezúttal brit gyártású robotok fognak segíteni nekik abban, hogy megtisztítsák a területeket az aknáktól.

Fotó: Önkéntesek takarítják a törmeléket egy találatot kapott bevásárlóközpont romjainál a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 8-án, a várost ért újabb orosz támadás után. Ihor Terehov harkivi polgármester szerint az előző napi ágyúzásban egy ember életét vesztette és hárman megsérültek. MTI/EPA/Szergej Kozlov
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rövidesen négy hónapja tart az ukrajnai háború, melynek ideje alatt az oroszok körülbelül már 40 ezer katonát vesztettek. Legalább ekkora a veszteség az ukránok oldalán a civil áldozatokkal együtt, akik közül mintegy 20 ezren halhattak meg csak Mariupolban.

A háború egyik legnagyobb problémáját az aknák jelentik, amik még hosszú ideig súlyos gondokat okozhatnak, főként a civilek számára. Nem mindenki ismeri fel ezeket a veszélyes elemeket, és sokszor látni sem lehet azokat. Soron kívül Megtalálták az állami gondozásból eltűnt 13 éves fiút

Sok ezer aknát telepíthettek az elmúlt több mint három hónapban, így fontos, hogy Ukrajna a megfelelő eszközökkel rendelkezzen ahhoz, hogy mentesítse ezeket a területeket. Ebben segít most egy brit védelmi vállalat, mely 10 robotot küld Ukrajnának aknamentesítési célokra.

A QinetiQ robotjai nemcsak felkutatni képes ezeket az aknákat, hanem semlegesíti is azokat. A háború előtt már több mint egy tucat volt belőle az országban, most további 10 ilyen roboteszköz kerül leszállításra.

A The Guardian az Ukrinform ukrán hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy mintegy 300 ezer négyzetkilométeren van szükség aknamentesítésre. Ez pedig hatalmas feladatot jelent, és napi szinten tehetnek le újabb aknákat a katonák.

6.5-es erősségű földrengés rázta meg Jáva szigetét

6.5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetének partjait, a rengéseket egészen Jakartáig és Bandungig érezni lehetett.