Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,031 $

A németeknél is hódít az extraprofitadó, még a törvényeket is módosítanák

A kancellárhelyettes a törvényeket is módosítaná, a jövőben akár fel is lehet oszlatni vállalatokat. 

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Robert Habeck német gazdasági miniszter és kancellárhelyettes úgy módosítaná a trösztellenes törvényt, hogy az az üzemanyagár-kedvezményekkel való visszaélésekre hivatkozva meg lessen adóztatni a vállalatok nyereségét, de akár fel is oszlathatják azokat. 

A Der Spiegel arról számolt be, hogy az árkedvezmény a német Szabaddemokrata Párt (FDP) ötlet, akik nem nézték jó szemmel az energiaárak növekedését, viszont a litereként 35 cent kedvezmény nem jutott el a fogyasztókhoz, ugyanis az olajvállalatok megtartották maguknak.  Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A zöldpárti Habeck szerint

„a szövetségi kartellhivatal első adatsorai a tankolási kedvezményről azt mutatják, hogy a hónap eleje óta a nyersolaj és a benzinkútárak közötti különbség meredeken nőtt. Nyilvánvalóan bekövetkezett az, amire sok szakértő figyelmeztetett: az ásványolajipari cégek kaszálják a profitot, a fogyasztók észre sem veszik az adócsökkentést.” 

A Spiegel úgy tudja, hogy Habeck a következő hetekben akár a trösztellenes törvényt is módosítaná: a tervek szerint a versenyjogi hatóságok akkor is beavatkozhatnak a piacokba, ha a jogsértés nem bizonyítható – számolt be az Index.

Habeck úgy véli, hogy „ez a törvény jelenleg használhatatlan. A következményeket a fogyasztók viselik, akiknek magasabb árakat kell fizetniük”.  

Magyarország után több európai ország is úgy döntött, hogy az árstop és az extraprofitadó eszközeit veszik elé: Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország az energiaárak emelkedésére reagálva adócsökkentési terveket jelentett be, összesen több mint 30 ezer milliárd forint értékben.