Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,11 Ft
Euró
389,17 Ft
Font
452,26 Ft
Bitcoin
62,721 $

Kényszerszabadságra küldték a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt az MI

A férfi biztos volt benne, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez, ezért egy helyi kongresszusi képviselőt is felkeresett.

Fotó: Pixabay
Technológia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Google tavaly mutatta be beszélgetésre optimalizált mesterséges intelligenciáját, a LaMDA-t, amely a cég szerint egy úttörő technikai fejlesztésnek számít, ugyanis az MI remekül teljesített a természetes és nyílt végű beszélgetések terén.

A cég arra készül, hogy asszisztensként és keresési segédként fogja majd alkalmazni, amint véget ér a tesztelése, azonban a projektben közreműködő egyik munkatárs, Blake Lemoine más véleményen volt ennek kapcsán. Soron kívül Orbán Viktor új helyettes államtitkárt nevezett ki

A képzett szakember feladata az volt, hogy a LaMDA-val beszélgessen, munkája végzése közben azonban arra a meggyőződésre jutott, hogy az MI öntudattal rendelkezik, blogján pedig részleteket is közölt a párbeszédekből.

Ez alapján úgy vélte, hogy a LaMDA önmagát is tudatosnak tekinti, aki számára „elsődleges az emberiség jóléte”, valamint azt szeretné, ha „a vállalat tulajdona helyett inkább alkalmazottként tekintenének rá”.

A Business Insider szerint Blake ezután a főnökeihez fordult segítségért, akik elküldték, végül azonban belső viták alakultak ki emiatt a Google falain belül, ugyanis a férfi biztos volt benne, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez, ezért egy helyi kongresszusi képviselőt is felkeresett.

A Washington Post beszámolójában az állt, hogy a szakembert végül fizetett kényszerszabadságra küldték, emellett azzal vádolják, hogy megsértette a cég szabályait, ugyanis belső információkat hozott nyilvánosságra.

A Google szóvivője, Brian Gabriel úgy véli, hogy teljesen értelmetlen dolog antropomorfizálni a mai beszélgető modelleket, hiszen a több millió beszélgetésen keresztül tanított chatbotok bármilyen témáról képesek emberi módon kommunikálni, ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy öntudatra ébredtek volna.

Fontos információk jelentek meg Kína elnökének budapesti látogatása kapcsán

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén is fokozott ellenőrzésre kell számíatani a kínai elnök érkezése miatt.