Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

Mariupol vízhálózatát holttestek mérgezik, ezreket ölhet meg a kolerajárvány

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai városban már két súlyos betegség is felütötte a fejét, az egészségügyi rendszer pedig az összeomlás előtt állhat.

Fotó: Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" rendkívüli helyzetek minisztériumának alkalmazottai a bombatámadásban megsemmisült színház épületének romjait távolítják el az ellenõrzésük alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 12-én. MTI/AP
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Mariupol polgármestere arra figyeleztet, kolera és más halálos betegségek üthetik fel a fejüket az oroszok által megszállt városban, miután holttestek hevernek szerteszét, a hőmérő higanyszála pedig egyre feljebb kúszik – olvasható a The Guardian cikkében.

Vadim Bojcsenko – aki már nem tartózkodik a lerombolt városban – elmondása szerint a kutak szennyezetté váltak a hetekig tartó bombázás, valamint az ostromok során elhunyt holttestei miatt, amelyek begyűjtése csak lassan zajlik.

„Kitört a vérhas és a kolera. Az orvosaink értékelése szerint sajnos a 20 000 lakost sújtó háború a fertőzések kitörésével további több ezer mariupoli lakos életét fogja követelni”

– nyilatkozta Bojcsenko a nemzeti televízióban.

A polgármester korábbi nyilatkozata szerint Mariupolt karanténba helyezték, „senkit sem engednek ki vagy be”, és „sok halott van” a városban. A bombázások során megölt emberek testét még mindig nem gyűjtötték össze, sok holttest pedig a romok alatt rekedt.

 A problémát tetézi, hogy a szemétszállítási rendszer február óta nem működik a városban, valamint a víz- és csatornahálózat is megrongálódott, a nyári meleg és heves esőzések pedig tönkreteszik a rögtönzött sírokat, amelyekbe az áldolatokat eltemették.

Bojcsenko a BBC-nek elmondta, a szennyeződés a folyókba és kutakba szivárog, mostanra pedig az egész város vízkészlete mérgezetté vált, az emberek azonban továbbra is használják. A megszállók ugyan visznek vizet a városba, de nem eleget, így a lakosok továbbra is rászorulnak a kutak vizére.

A brit védelmi minisztérium kijelentette, Mariupolban komoly kolerajárvány veszélye áll fenn, az egészségügyi rendszer pedig valószínűleg az összeomlás előtt állhat. Oroszország küld azért, hogy az alapvető közszolgálatokat biztosítani tudja a megszállt területek lakosságának.

Ukrán tisztviselők szerint jelenleg 100 000 ember él a városban, amelynek lakossága 430 000 fő volt, mielőtt az orosz csapatok inváziót indítottak volna Ukrajna ellen.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

56-an meghaltak, 67-en pedig eltűntek a Brazíliát sújtó ítéletidőben

Brazília déli államában, Rio Grande do Sulban a heves esőzések okozta áradások következtében 56 ember életét vesztette, további 67 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.