Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,58 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
453,86 Ft
Bitcoin
64,299 $

Veszélyben a ketchup a globális felmelegedés következtében

A paradicsomhiány miatt eltűnhet a népszerű szósz a boltok polcairól, a probléma pedig globálissá fejlődhet.

Fotó: Pixabay
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy tanulmány szerint hamarosan egyre kevesebb ketchup lesz elérhető, ugyanis az éghajlatváltozás azzal fenyeget, hogy fele annyi paradicsom terem majd meg ebben az évszázadban, mint amennyi korábban volt.

Az egyik legnépszerűbb szószt feldolgozott paradicsomból készítik, emellett évente közel 180 millió tonna gyümölcsöt termesztenek, amelynek kétharmada az Egyesült Államokból, Olaszországból és Kínából származik, azonban az emelkedő hőmérséklet a növények szempontjából is hatalmas stresszt jelent. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A dániai Aarhusi Egyetem által vezetett kutatócsoport öt jövőbeli globális felmelegedési forgatókönyvet vázolt fel, amelyek között nem sok különbség mutatkozik meg, emellett rájöttek, hogy 2050-re a paradicsomtermelés körülbelül 6 százalékkal csökkenne, legrosszabb esetben pedig a felére.

Maradva a legrosszabb forgatókönyvnél, a paradicsomtermelő régiókban 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokos, 2070-2099 között pedig 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következne be az 1980 és 2009 közötti alapidőszakhoz viszonyítva – írta a Telegraph.

Ilyen feltételek mellett a 11 legnagyobb termesztő globális feldolgozott paradicsomtermése évi 14 millió tonnáról 7-re, vagy kevesebbre redukálódna, továbbá a melegebb hőmérséklet felgyorsítja a növények növekedési sebességét is, amely rövidebb gyümölcsfejlődési időt eredményez, ezáltal csökkenti a terméshozamot.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Nyert a Liverpool a Tottenham ellen, Szoboszlait a hajrára cserélte be Klopp

A Liverpool a vártnál is simábban nyert az Anfield Roadon a Tottenham ellen, ami egyúttal az utolsó nagy rangadója volt Kloppnak hazai pályán.