Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Veszélyben a ketchup a globális felmelegedés következtében

A paradicsomhiány miatt eltűnhet a népszerű szósz a boltok polcairól, a probléma pedig globálissá fejlődhet.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy tanulmány szerint hamarosan egyre kevesebb ketchup lesz elérhető, ugyanis az éghajlatváltozás azzal fenyeget, hogy fele annyi paradicsom terem majd meg ebben az évszázadban, mint amennyi korábban volt.

Az egyik legnépszerűbb szószt feldolgozott paradicsomból készítik, emellett évente közel 180 millió tonna gyümölcsöt termesztenek, amelynek kétharmada az Egyesült Államokból, Olaszországból és Kínából származik, azonban az emelkedő hőmérséklet a növények szempontjából is hatalmas stresszt jelent. Soron kívül Gulyás Gergely Magyar Péterről: „Időben szóltam, hogy elmebeteg”

A dániai Aarhusi Egyetem által vezetett kutatócsoport öt jövőbeli globális felmelegedési forgatókönyvet vázolt fel, amelyek között nem sok különbség mutatkozik meg, emellett rájöttek, hogy 2050-re a paradicsomtermelés körülbelül 6 százalékkal csökkenne, legrosszabb esetben pedig a felére.

Maradva a legrosszabb forgatókönyvnél, a paradicsomtermelő régiókban 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokos, 2070-2099 között pedig 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következne be az 1980 és 2009 közötti alapidőszakhoz viszonyítva – írta a Telegraph.

Ilyen feltételek mellett a 11 legnagyobb termesztő globális feldolgozott paradicsomtermése évi 14 millió tonnáról 7-re, vagy kevesebbre redukálódna, továbbá a melegebb hőmérséklet felgyorsítja a növények növekedési sebességét is, amely rövidebb gyümölcsfejlődési időt eredményez, ezáltal csökkenti a terméshozamot.