Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Új diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztésére kap pénzt a Semmelweis Egyetem

A kétéves szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást.

...svg content...Fotó: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke A felsõoktatási képzések ágazati modernizációja címû projekt budapesti nyitórendezvényén 2022. május 10-én. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkára bejelentette: 1,8 milliárd forintos kormányzati forrásból megújul a felsõoktatás képzési szerkezete. MTI/Balogh Zoltán
Orvostudomány

Takács Petra

Szerkesztő

A koronavírus elleni új diagnosztikai és terápiás, illetve megelőző eljárások kifejlesztésére nyert el támogatást a Semmelweis Egyetem.

Az intézmény szombaton az MTI-vel azt közölte: a kétéves szakmai projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Befektetés a jövőbe pályázati programban nyert el 450 millió forint támogatást, szakmai vezetője Merkely Béla, az egyetem rektora. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A Semmelweis Egyetem több szervezeti egységének komplex együttműködésében létrejövő kutatási projekt 3 modulban valósul meg.

Kifejtették: az első, a hatásmechanizmust feltáró modul a vírus és a betegség modellezésével segíti a fertőzés mechanizmusának jobb megértését, ehhez egy fertőző tulajdonsággal nem rendelkező koronavírus-típus előállítása szükséges. Az így kapott tudományos eredmények hozzájárulhatnak a hazai vakcinaprogram kialakításához.

A második, diagnosztikai fejlesztési modul élő szervezetben elvégzett kísérlet körülményei között zajlik, ehhez az egyetemen elérhető, csúcstechnológiát jelentő képalkotó vizsgálórendszereket alkalmazzák. 

A harmadik, terápiás modul a betegség legsúlyosabb következményét, elsősorban a súlyos akut légzészavar szindróma okán kialakuló extrém gyulladásos reakciók főbb okait vizsgálja. Ennek keretein belül számos, az egyetem laboratóriumában vizsgálat alatt álló vagy már forgalomban lévő, a fenti káros reakciókat gátolni képes gyógyszer vagy gyógyszer-hatóanyag kipróbálása is megtörténik – áll a közleményben.

(MTI)

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.