Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Rakpart: a helyiek fel akarnak ébredni a rémálomból

Haldokló fák, az autósok és vállalkozók felháborodása, valamint az útlezárás is nehezíti a pesti alsó rakparton kialakult helyzetet.

Fotó: Járművek a pesti alsó rakparton, az Országház előtt 2022. április 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jelentések szerint teljes káosz alakult ki a végleges lezárás előtt álló pesti alsó rakpart környékén, ugyanis a helyszínen telepített fasor közel negyede haldoklik, a helybeliek pedig arra várnak, hogy valaki „felébressze őket a rémálomból”.

Korábbi beszámolók alapján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online konzultációt indított a rakpart végleges lezárásáról, miután Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette a Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasz autóforgalom előli lezárását, erről azonban a civil szervezetekkel és a BKIK-kel sem egyeztetett előzetesen. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ennek kapcsán több mint 11 ezren osztották meg véleményüket, akik közül 64 százalék ellenzi a tervet, 69 százalékuk pedig úgy véli, emiatt romlani fog a fővárosi autós közlekedési helyzet, valamint 61 százalék biztos benne, hogy mindez a helyi vállalkozókra és gazdaságra nézve is hátrányos következményekkel jár majd.

Ezután a BKIK szakmai egyeztetést kezdeményezett a fővárossal, a döntéshozókat pedig arra kéri, hogy a rakpart fejlesztése során vegyék figyelembe a helyi vállalkozók szempontjait, majd egy olyan koncepciót dolgozzanak ki, amely minden szereplő érdekeit szem előtt tartja.

A BKIK a Magyar Autóklub álláspontjával is egyetért, amelyben a tervezett intézkedést vitatják, ezért indította el az online konzultációt, amely május 31-én zárult le, a kezdeményezéshez pedig a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT) is csatlakozott időközben.

A Metropol beszámolójából kiderül, hogy a Századvég Konzorcium végezte el a közvélemény-kutatást 2022. május 13. és 31. között, amely a BKIK honlapján volt elérhető, a vizsgált időszakban pedig összesen 11 242 érvényes szavazat született.