Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,031 $

Oroszország szerint nem nagy ügy az olajembargó, majd elküldik máshova az olajat

A Kreml arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió által kivetett részleges olajembargónak negatív hatása lesz a globális energiapiacra.

...svg content...A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértõje szerint megoldhatónak tûnik az orosz kõolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna. MTI/EPA/Filip Singer
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Ugyan a magyar kormány hosszú heteken át gáncsolta az olajembargót, végül a csővezetékes olaj ideiglenes mentessége miatt beleegyeztek az embargóba, így jelentős bevételtől sikerül megfosztani az orosz háborús gépezetet.

Európa olajigényének negyedét ugyanis Oroszország fedezte 2021-ben, Moszkva szempontjából pedig még nagyobb ez a függés: nyersolaj- és olajipari késztermékexportjuk fele uniós piacokra ment. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A Kreml pedig természetesen nem hagyta szó nélkül az egészet, ugyanis Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonnal arra figyelmeztetett, hogy ennek nagyon súlyos hatása lesz a globális energiapiacra – idézte a The Straits Times:

„Ezeknek a szankcióknak negatív hatása lesz az egész kontinensre – az európaikra, ránk és az egész globális energiapiacra”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Peszkov ugyanakkor kijelentette, hogy számukra ez nem probléma, egyszerűen máshova fogják innentől küldeni az olajat és ezt a tervet már el is kezdték megvalósítani. Mint Peszkov hangsúlyozta, ez egy rendszerszintű lépés, amit a saját veszteségük csökkentése érdekében tesznek.

Ebből India profitálta az egyik legnagyobbat, ugyanis a magánkézben lévő indiai finomítók diszkontáron vásároltak be az elmúlt hetek során orosz olajból, volt olyan nap, amikor 34 millió hordó olajat vásároltak piaci ár alatt.

Már beszélni is lehet Ficóval, de az állapota továbbra is súlyos

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota stabilizálódott a második, hosszadalmas műtét után, ám továbbra is súlyos az állapota.