Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
61,996 $

Márki-Zay újabb forradalmi ötlete: felszámolná a védőnői szolgálatot

A Magyar Védőnői Hálózat hungarikum, olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló Európában – de MZP-nek nem ez az első hasonló ötlete, egészen egyedi módon gondolkodnak a szülésről is.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld
Author image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A 24.hu is beszállt azok körébe, akik megpróbálják lerántani a leplet az ellenzéki összefogás hibáiról, az előzetes várakozásaikkal ellentétbe miért buktak akkorát, hogy ismét kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP. 

A Magyar Nemzet ezen cikk alapján arról ír, hogy újabb olyan pont derült ki, amellyel Márki-Zay az egészségügyet romokba döntené. Korábban MZP már beszélt arról, hogy valójában szülészetre nincs szükség minden kórházban – valóban, egészen addig, amíg bármi probléma nem akad, de erről majd később –, a másik forradalmi ötlete pedig a Magyar Védőnői Szolgálat teljes felszámolása volt.  Soron kívül Számos Samsung mobil vált használhatatlanná egy új frissítés miatt

A beszámolók szerint a jelölt még a kampány során állt elő az ötlettel, ez pedig tovább mélyítette közte és a szivárványkoalíció tagjai között a szakadékot, miután az ellenzék inkább fejleszteni szerette volna a hálózatot. 

Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan  hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme“ – osztotta meg Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese. 

A védőnők olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosítanak Magyarországon, amely egyedülálló Európában. Tevékenységük egészen a várandóságtól kezdődik, és a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll.

Több területen is szülők rendelkezésére állnak: egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő, és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak.

Az Európai Unió több tagállamában is van hasonló feladatokat ellátó rendszer, egyik sem annyira átfogó és összehangolt, mint a magyar, ráadásul a több mint százéves Magyar Védőnői Szolgálatot 2015-ben hungarikummá nyilvánították.

Márki-Zay Péter korábban azzal állt elő, hogy „a szüléshez – mint sok más beavatkozáshoz – nem kell orvos, ugyanis egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve, biztonságosan le tud vezetni egy szülést”. 

Mindezeket felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia véleményére alapozta, aki 2009-es hazatelepülésük után kamatoztatni szerette volna az Egyesült Államokban szektáktól megszerzett tudást, és az otthonszülést igyekezett Hódmezővásárhelyen meghonosítani – így született meg A Te Szülésed Kft. 

A cég ügyvezetője és a tulajdonosa Márki-Zay Péter volt a polgármester-jelöltségéig, azonban a kampány kellős közepén ki kellett menekülnie a cégből egy balul sikerült otthonszülés következtében – a vállalat amúgy sem volt mentes a botrányoktól. 

2015-ben országos botrány lett abból, hogy a náluk lefolytatott szülés során meghalt egy csecsemő, akin már a kiérkező mentők sem tudtak segíteni, bár a babának még volt szívhangja a születésekor – a szakértők is egyetértenek, az ilyen esetekre kell az a technikai háttér és tudás, amely csak a kórházakban található meg. 

A helyiek arról számoltak be, hogy 2017 decemberében megindítottak egy szülést, bár nem szabadott volna, ugyanis a baba túl nagynak bizonyult, az édesanyának pedig fertőzése volt. Végül a szegedi orvosok mentették meg a nőt – ekkor távozott Márki-Zay a cégből. 

A harmadik eset országos ismertséget kapott: 2012. december 31-én egy házaspárnak rosszul lett a babája, hányt, a bőre elszíneződött, a szülők ezek ellenére mégsem hívtak orvost. Végül egy barátjuk hívott mentőt, de a szülők tiltakoztak az ellátás ellen. 

A kórházban viszont kiderült: a baba nem kapott K-vitamint, amely kötelező, ugyanis megakadályozza a gyermekkori agyvérzést. De ekkor már nem tudtak segíteni rajta az orvosok sem. A szülők ellen gyermekük megölésének gyanúja miatt jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban. 

De hogy kerül a képbe a Márki-Zay család? A gyermek Vincze Felícia kezei alatt látott napvilágot, akit meghallgatott a bíróság, és azt mondta, hogy nem adott K-vitamint a gyereknek. Majd az is kiderült, hogy bár a vérzékenység megelőzésére kötelező a vitamint beadni a babáknak, MZP felesége úgy vezetett le szüléseket, hogy „nem szokta“ ezt megtenni. 

Az USA és Izrael még mindig egyeztet Irán megtámadásáról

Továbbra sem állapodott meg egymással az USA és Izrael Irán megtámadásáról, aminek kapcsán Joe Biden amerikai elnök is megszólalt.

Ázsia Expressz: egy nagyon nagy esélyes távozott a versenyből

Lezajlott az utolsó hajsza az Ázsia Expresszben, megtudhattuk, ki az a páros, aki közvetlen a döntő előtt távozott a versenyből.