Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,85 Ft
Euró
397,66 Ft
Font
476,75 Ft
Bitcoin
64,612 $

Magyar tűzszerészek segítik a csernobili zóna akna- és lőszermentesítését

A szakértők képzési támogatást és védőeszközöket biztosítanak, valamint koordinálják a segélyszállítmányok eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerész egységének.

...svg content...Fotó: A csernobili atomerőmű acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerőmű katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Miután az orosz erők elfoglalták a csernobili atomerőművet és átvették felette az irányítást, számos védelmi állást építettek ki az erősen sugárszennyezett „vörös erdőben”, amely nagy kiterjedésű földmunkákat igényelt.

Az erőmű köré telepített sugárfigyelő rendszer néhány nappal később már jelentősen megnövekedett radioaktivitást mért a területen, amely tovább fokozta a háború hatásaival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat. Soron kívül Menczer Tamás szerint Magyar Péter oda fog jutni, ahová Jakab Péter

Az orosz csapatok március 31-én vonultak ki a területről, azonban több helyen aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert és robbanóeszközt hagytak hátra, ezért létfontosságúvá vált, hogy akna- és lőszermentesítést végezzenek el a zónában.

A megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt nem lesz egyszerű dolga az ukrán szakembereknek, ezért segítséget kértek a mentesítési folyamatok megtervezéséhez, valamint az ehhez köthető ismereteik bővítéséhez.

Eszerint a magyar tűzszerészek technikai támogatást nyújtanak, a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ pedig képzési támogatást, védőeszközöket és sugárfelderítésre alkalmas berendezéseket biztosít, mindemellett vállalja a felajánlott segélyszállítmányok koordinálását és eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerész egysége számára.

Az első segélyszállítmány átadására a beregsurányi közúti határátkelőhelyen került sor május 27-én, amikor az ukrán tűzszerészek és a Caritas munkatársai egyéni sugárzásmérő dozimétereket, sugárszennyeződés ellen védelmet nyújtó légzőkészülékeket, maszkokat, ruhákat és egyéb tartozékokat vettek át – számolt be a Police.hu.

A következő szállítmányhoz további hat ország ajánlott fel újabb felderítő eszközöket és védőöltözeteket, hogy támogatást nyújtsanak az ukrán tűzszerészek csernobili missziójában.

Magyar Péter zsarolással vádolja Karácsony Gergelyt, aki szerinte hazudik

Nemcsak hazugságokkal vádolja Magyar Péter Karácsony Gergelyt, hanem többek között zsarolással is.