Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,92 Ft
Euró
387,04 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
66,364 $

Jens Stoltenberg: a NATO nem küld csapatokat Ukrajnába, hogy megakadályozza a háborút

A katonai szövetség főtitkára közölte, a döntés oka az, hogy a NATO nem akar konfliktust provokálni Oroszországgal.

...svg content...Fotó: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszédet mond az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 24-én. Az esemény május 26-ig tart. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jens Stoltenberg a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon felszólalva kifejtette, a NATO nem lesz részese az ukrajnai konfliktusnak, emellett nem fog csapatokat küldeni a területre, amelynek oka, hogy elkerüljék a háborút Oroszországgal.

Hozzátette, hogy Oroszország inváziójának kezdetétől fokozták az Ukrajnának eljuttatott támogatások mértékét, hogy ezáltal segítsék az országot „az önvédelemhez való jogának fenntartásában”. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Ám mindemellett a katonai szövetség fő felelőssége, hogy megvédje valamennyi szövetségesét, és megakadályozza a háború további eszkalációját, illetve semmiféleképp sem akarnak konfliktust provokálni, hanem megelőzni azt, valamint megőrizni a békét.

Stoltenberg arról is szót ejtett, miszerint a NATO-országok már több tízmilliárd dollárt költöttek az ukrán hadsereg kiképzésére és felszerelésére 2014 óta, egyúttal saját biztonságukat is megerősítették – közölte a TASS.

Ezáltal jelenleg 40 ezer katona áll a NATO parancsnoksága alatt az orosz határ közelében, akik „jelentős légi és tengeri eszközökkel” rendelkeznek, emellett további 100 ezer van magas készültségben. Majd megjegyezte, hogy a szövetség ezeket a készenléti állapotokat „elrettentésnek” tekinti, amelynek célja, hogy ne legyen több „félreértés vagy félrekalkuláció” Moszkvában.