Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Áll a bál Észak-Macedónia uniós tagsága miatt, Bulgária a nyomás ellenére továbbra sem enged

Gyakorlatilag Bulgárián múlik, hogy Albánia és Észak-Macedónia uniós tagsága terén mikor történhet előrelépés.

Fotó: Twenty20
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Bulgária ugyanis továbbra is blokkolja, hogy Észak-Macedónia és így vele együtt Albánia is megkezdhesse az integrációs tárgyalásokat annak ellenére, hogy a nyugat-európai országok egyre nagyobb nyomást helyeznek Szófiára – írja az Ekathimerini.

Várhelyi Olivér uniós bővítésért felelős biztos nem sokkal azt követően, hogy befejezte a bolgárokkal való tárgyalásokat, kijelentette, hogy három héten belül vissza fog térni az országba, hogy megkapja Bulgária beleegyezését a tárgyalások megkezdésébe. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Kiril Petkov, Bulgária miniszterelnöke azonban pénteken megerősítette, hogy kormánya nem lesz hajlandó semmit tenni a külső nyomás hatására. A kormányfő arra kérte Ruman Radev elnököt, kezdeményezzen tárgyalásokat Észak-Macedóniával, hogy történjen előrelépés.

Bulgária azt követeli Észak-Macedóniától, hogy fogadjon el olyan alkotmánymódosításokat, amivel a helyi bolgár közösség jogait biztosítják, valamint számolják fel a bolgárok elleni gyűlöletbeszédet és tegyenek engedményeket a történelmi, kulturális jellegű vitákban.

Petkov ugyanakkor hangsúlyozta azt is, egészen addig nem fognak semmiben állást foglalni, ameddig a bolgár parlament és a koalíciós partnerei között nincs konszenzus az észak-macedón kérdésben.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A helyzet már annyira irritálja a nyugat-európai vezetőket, hogy személyesen Emmanuel Macron sürgette arra Szkopjét és Szófiát, hogy most már üljenek tárgyalóasztalhoz és oldják meg nézeteltéréseiket – idézte az Intell News.

Macron telefonon is beszélt a két ország vezetőjével, majd közleményben kijelentette, ezek célja az volt, hogy Franciaország uniós elnöksége alatt arra akarja biztatni a feleket, hogy párbeszéd útján oldják meg végre a vitás ügyeket.

A francia elnök megerősítette, a kereskedelmi blokk elkötelezett a Nyugat-Balkán uniós integrációja mellett, különösen arra tekintettel, hogy Oroszország inváziója Ukrajna ellen azt célozza, hogy destabilizálja a régiót.

Várhelyi Olivér és számos uniós biztos is azt akarja elérni, hogy még a francia elnökség június 30-i vége előtt kezdjék meg az integrációs tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, a bolgárok álláspontja miatt azonban ez egyelőre nem lehetséges.

Észak-Macedónia uniós csatlakozásának azonban vannak Bulgáriában is támogatói, az IMRO nevű politikai párt például útblokádot hirdetett, amiért a kormánynak nincs határozott támogató álláspontja a csatlakozásról – írja a Novinite.

Az IMRO alapvetően elkötelezett Észak-Macedónia uniós csatlakozása mellett és kijelentette, hogy a macedón ügy nemzeti érdek, ezért áldozatokat kell hozni és engedni kell az eddigi álláspontokból.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.