Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Megdőlt a fővárosi maximális szélsebesség rekordja

Az eddigi legmagasabb érték ezen a napon 23,2 m/s (83,5 km/h) volt, amelyet a Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1988-ban.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) beszámolója szerint május 21-én egy hidegfront vonult át Magyarország felett, ennek következtében a légmozgás sok helyen megerősödött, néhány helyen pedig viharossá fokozódott.

A Budapest János-hegy állomáson a legerősebb széllökés 23,9 m/s (86,0 km/h) erősségű volt, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi maximális szélsebesség rekordja. Az eddigi legmagasabb érték ezen a napon 23,2 m/s (83,5 km/h) volt, amelyet a Budapest Örsöd állomáson regisztráltak még 1988-ban. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között. Ez különösen igaz lehet a XX. század első felében, ugyanis erről az időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adatok.

A meteorológusok elmondása szerint az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak, ezért ellenőrzésük és elfogadásuk minden esetben részletes vizsgálatot igényel.

Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye, továbbá az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.