Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,00 Ft
Euró
388,57 Ft
Font
452,52 Ft
Bitcoin
63,733 $

Az első lehetséges majomhimlős esetet azonosították Görögországban

Az Egészségügyi Világszervezet szerint közel 80 megerősített majomhimlős megbetegedést regisztráltak, illetve további mintegy 50 esetet vizsgálnak.

Fotó: Pixabay
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (EODY) szombaton közölte, miszerint nagy valószínűséggel regisztrálták az első majomhimlős esetet az országban, azonban a laboratóriumi vizsgálatok eredményére még várnak.

Kifejtették, hogy egy angol turistáról van szó, akit tünetmentes kísérőjével együtt helyeztek el az Attikon kórházban, ahol megvizsgálták őket és szükség szerint kezelést biztosítanak számukra, a kapott mintákat pedig laboratóriumba küldték, amelyek eredményei hétfőn érkeznek meg. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentése alapján jelenleg közel 80 megerősített majomhimlős esetről van szó, illetve további mintegy 50-et vizsgálnak, a 11 országból jelentett járványkitöréseket azonban szokatlannak tartják, mert ezeken a területeken nem endémiás a betegség.

A majomhimlő egy ritka vírusos betegség, amely főként a fertőzött rágcsálókkal vagy főemlősökkel való érintkezés útján terjed az emberre, ám az emberről emberre történő átvitel nagyon ritka. A tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, nyirokcsomó-duzzanat, hidegrázás, kimerültség, valamint az arcon és a testen jelentkező kiütések.

A WHO szerint a jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egy százalékos a halálozási aránya, azonban a kongói törzs súlyosabb, akár 10 százalékos halálozással is járhat – közölte a TASS.

A betegségre nem létezik specifikus kezelés vagy vakcina, ám a himlő elleni oltás akár 85 százalékban is hatékony lehet a majomhimlő vírus kezelésében, amely áprilisban és májusban kezdett elterjedni néhány nyugat-európai országban, illetve más kontinenseken.

Összesen legalább 11 ország, eszerint Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok jelentett a közelmúltban majomhimlős eseteket.

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.