Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,06 Ft
Bitcoin
59,250 $

Felvette a kesztyűt a „bulvármeteorológiával” szemben az OMSZ

Megelégelte a kattintásvadász címeket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Óráink vannak hátra, brutális jégeső csap le az országra” – ismerős, ugye? Pontosan az ilyen „clickbait” címekből lett elege az OMSZ-nek, méghozzá teljes joggal, hiszen az ilyen cikkek további tartalmának jelentős hányadában a szolgálat által közzétett előrejelzések szerepelnek, melyekben persze nyoma sincs a közelgő katasztrófának.

Az OMSZ továbbá azt is nehezményezi, hogy ezek a címek és cikkek többnyire sem az adott előrejelzés lefedettségére, sem annak valószínűségére nem céloznak, így lényegében pont a legfontosabb információk sikkadnak el. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen és ehhez hasonló „hírek” jelentős veszteségeket okoznak a turizmusban, hiszen sokan csak a címig jutnak el, abból pedig joggal következtethetnek arra, hogy bizony nem érdemes útnak indulni. Természetesen az is általános jelenség, hogy ezek után az OMSZ-en csattan az ostor, amiért „nem jött be az előrejelzés”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már több esetben is fellépett a „rémhírterjesztés” ellen, azonban ahogy szakmai magasságokba emelkedik egy hasonló diskurzus, valamilyen csoda folytán már egyből nem lesz olyan érdekes, hogy megérje cikket faragni belőle.

Az OMSZ most arra kéri a „minőségi magyar médiumokat”, hogy utasítsák el a bulváridőjárás ezen formátumait, használják a hivatalos előrejelzéseket, méghozzá olyan formában, ahogy azt a szolgálat is publikálja. Valamint igyekezzenek a tartalomban közzétenni a várható időjárási események előfordulási esélyeit és a területi eloszlását, kerülve a bulvárcímeket.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Balatoni Kör is, mely megalapítja a „Döglött Béka Díjat”, amit ezentúl heti rendszerességgel ítélnek oda annak a sajtóterméknek, amely az adott hétvégére a leghatásvadászabb címet adja, a „legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes közleménye ide kattintva olvasható.