Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,79 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
62,249 $

A háború kitörése óta először beszélt egymással az USA és Oroszország védelmi minisztere

A rendkívül fontos lépést az amerikai fél kezdeményezte.

...svg content...Washington, 2022. április 5. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az amerikai fegyveres erõk felügyeletének bizottsága elõtti meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2022. április 5-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Lloyd Austin és Szergej Sojgu február 18. óta, azaz az orosz-ukrán háború kezdete előtt hat nappal egyeztetett utoljára, és bár a mostani telefonos kapcsolatfelvétel szakmai jellegű volt, a Pentagon szerint nem oldott meg semmilyen lényegi kérdést.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere ennek ellenére is optimistán vélekedett a beszélgetésről, és reményét fejezte ki, hogy a mostani alkalom „ugródeszkaként szolgál majd a jövőbeli egyeztetésekhez”. Soron kívül Bejelentést tett Szijjártó Péter az Izraelt ért iráni rakétatámadást követően

A mintegy egy órán keresztül zajló telefonbeszélgetés során Austin természetesen azonnali tűzszünetre szólította fel az orosz felet, és bár elég valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszország éppen az USA felszólítására hagyja abba a harcokat, mégis előrelépésnek tekinthető a kapcsolatlétesítés.

Már csak azért is, mert Lloyd az elmúlt csaknem három hónapban teljesen eredménytelenül próbálta meg elérni orosz kollégáját, Sojgu részéről pedig semmiféle hajlandóság nem mutatkozott arra, hogy az amerikai védelmi minisztériummal tárgyaljon – írta meg a The Guardian.

Az eset különlegessége ugyanakkor, hogy a telefonváltásra azután került sor, hogy Rand Paul republikánus amerikai szenátor megakadályozta a 40 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadását.

Súlyos figyelmeztetést kapott Irán az Egyesült Államoktól

Ha Irán közvetlen támadásokat fog indítani Izrael ellen, annak súlyos ára lehet, erre figyelmeztetett az USA védelmi minisztere.