Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,44 Ft
Euró
397,92 Ft
Font
477,31 Ft
Bitcoin
62,797 $

Vasárnap benyújthatja a finn kormány a javaslatot a NATO-csatlakozásról

Hétfőn már meg is szavazhatja azt a finn parlament, ezzel megnyitva az utat a csatlakozási kérelem benyújtása előtt.

...svg content...Helsinki, 2022. május 12. Képviselõk részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta a hagyományosan semleges Finnország fokozatosan erõsítette együttmûködését a NATO-val, a 2022 februárjának végén Ukrajna ellen elindított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen
Európa
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A finn kormány egy második javaslatot is be tervez nyújtani a parlamentnek vasárnap, amely az ország NATO-csatlakozását fogadtatná el, ha átmegy, írja a CNN. Pekka Haavisto finn külügyminiszter csütörtök este beszélt erről helsinki sajtótájékoztatóján.

A javaslatról ezután legkorábban egy hétfő reggeli plenáris ülésen szavazhat a finn törvényhozás. Haavisto megjegyezte azonban, hogy „fontos, hogy a javaslat átmenjen a szokásos parlamenti vitaszakaszon.” Soron kívül Szentkirályi a budapesti korrupcióról: Karácsony hagyta, hogy mindenki szabadon garázdálkodhasson

A finn külügyminiszter szerint az oroszok ukrajnai háborúja „nagyon is megváltoztatta az európai biztonságpolitikai térképet”, hozzátéve, hogy az ország közvéleményét is megváltoztatta a NATO-tagsággal kapcsolatban: „A történelem során először támogatja a finnek többsége, hogy csatlakozzunk a szövetséghez.”

Haavisto az összegyűlt riportereknek elmondta, folyamatosan tartják a kapcsolatot a svéd külügyminisztériummal, miután Svédország szintén a NATO-csatlakozást fontolgatja. Hozzátette, hogy európai és brit partnereikkel is kapcsolatban állnak, miután a tagjelölteket még nem védik azok a biztonsági garanciák, mint a teljes jogú tagállamokat.

Elkezdődött: Izrael bejelentette, rakétaesőt indított ellenük Irán (videó)

Úgy tűnik, Irán hadat üzent Izraelnek, amivel még inkább kiszélesedhet a háború a Közel-Keleten.