Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Egyesült Államok: Legalább két héttel lemaradt az ukrajnai invázió az ütemtervtől

Az sem állítható biztosan, hogy a Kreml lemondott volna Kijev elfoglalásáról.

...svg content...Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Legfõbb Ügyészség Tanácsának kibõvített ülésén Moszkvában 2022. április 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Gunyejev
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy Oroszország legalább két héttel le van maradva az Ukrajna donbászi régiójában és az ország déli régiójában tervezett célokhoz képest – olvasható a The Guardian cikkében.

Az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy Vlagyimir Putyin eddig egyetlen stratégiai célját sem valósította meg Ukrajnában, Putyin figyelme pedig továbbra is a Donbászra összpontosul. A tisztviselő szerint Oroszország bizonyára szárazföldi hidat akar létrehozni a Krím-félszigetig, ami Mariupol kivételével lényegében készen áll. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Egyelőre nem világos, mit tervez Putyin hosszú távon Ukrajnában: egyszerűen győzelmet hirdethet a Donbászban, vagy újabb területek vonhat irányítása alá, hogy további támadásokat indítson. Az Egyesült Államok szerint nem állítható biztosan, hogy a Kreml lemondott Kijev elfoglalásáról.  

Joe Biden hétfő este utalt rá, aggódik amiatt, hogy az orosz elnök még „számító természete ellenére sem dolgozta ki, mi lesz a kiút a háborúból”, Bill Burns, a CIA igazgatója szerint pedig Putyin azt hiszi, nem engedheti meg magának a vereséget, és meg van róla győződve, hogy ha megduplázza a tétet, előreléphet céljai elérése felé.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.