Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

A lviv-i kórház igyekszik megbirkózni a háború sújtotta területekről érkező sérültek ellátásával

Nem egyszerű feladat minden sérültet ellátni a lviv-i kórházban, főként azért, mert a háború sújtotta területekről folyamatosan érkeznek újabb és újabb sérültek.

...svg content...Az orosz és az ukrán erõk közötti harcok során megsérült hétéves Vova egy harkivi kórházban gyógyul 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszky
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Dmitro Kaliuznyi síri csendben ül a kórházi ágyon, amikor belép hozzá orvosa a szokásos vizitre: kissé zavartan válaszol a rutinkérdésekre, miközben az orvos megvizsgálja sebeit és kötést cserél rajtuk. A 19 éves fiú még mindig sokkos állapotban van, ami nem is meglepő, hiszen alig egy hónappal ezelőtt a harkovi otthona előtt érte orosz lövedék.

Dmitro halkan, maga elé beszélve azt mondja, soha nem gondolta volna, hogy ez vele is megtörténhet, s bár először nagyon nehéz volt számára, idővel sikerült feldolgoznia a történteket. A fiú még a háború előtt elvesztette szüleit, a harcok eszkalálódásával pedig kereszttűzbe került. Most azt mondja, bárcsak hallgatott volna azokra, akik azt mondták neki, fel kell készülnie a védekezésre az orosz ellen. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

„Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de maximálisan meg kell védeni magunkat, és követni kell minden szabályt, amit a felnőttek mondanak nekünk”.

A fiú az elmúlt heteket a lviv-i kórházban töltötte, Ukrajna nyugati részének legnagyobb egészségügyi intézményében, ám ő csak egy a sok beteg közül, akiket az orvosok a sürgősségi osztályon kezelnek. Hnat Ihorovych Herych, a fiú orvosa a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, az ilyen jellegű civileket érintő sérülések mára sajnos mindennapossá váltak a kórházban.

Az orvos megosztotta, olyan műtéteket is végzett a háború kezdete óta, melyeket korábban csak a könyvekben olvasott. Hozzátette, azért is elképesztő ez a helyzet, mert a betegek folyamatosan áramolnak a kórházba, ám nem akárhogyan: a sérültek rögtönzött „orvosi vonatokon” tesznek meg félelmetes és egyre veszélyesebb utakat, átszelve az országot akár a konfliktuszónák közepén.

A lviv-i kórházban azonban sérült gyermekek is vannak, ilyen a 9 éves Szofija Hurmaza is, aki életveszélyes fejsérüléssel szállt fel a vonatra édesanyjával, hogy aztán a lviv-i kórházban ellássák. A kislány Mikolajiv városából származik, s még április elején nem messze otthonától egy lövedék találta el, mely mélyen befúródott az agyába. Csodával határos módon azonban sikerült megmenteni a kislány életét, ám az orvosok szerint ha egyetlen milliméterrel balra, vagy jobbra fúródott volna be a lövedék a kislány agyába, esélye sem lett volna a túlélésre.